Vill du byta din mössa mot min keps?


bild3

För ett par månader sedan efter en helt vanlig skoldag väntade den värsta bussresan jag varit med om. Bussen var fullsatt som vanligt, så jag och min kompis fick stå hela vägen till Landvetter centrum där nästan alla går av.

Under färden hörs en högljud röst längst bak i bussen. Det är en man i 20-årsåldern som är rejält påverkad av alkohol och kanske även av droger. Då och då skriker han och det låter som om det är mig han vill prata med. Jag ignorerar honom och fortsätter prata med min kompis. Efter någon minut när han hunnit ropa ett flertal gånger kommer han fram mot mig. Han frågar om jag vill byta min mössa mot hans keps. Jag sa nej tack och mannen gick bak igen.

När vi väl är framme i centrum ska han gå av. Jag flyttar mig så han kan gå förbi mig. Då tar han min mössa och gömmer den bakom ryggen. Jag frågade med lugn röst om jag skulle kunna få tillbaka den. Han svarade inte och var på väg att lämna bussen. Jag och min kompis börjar bli irriterade. Min kompis tog tag i mannen så jag kunde ta min mössa men då hände något med honom. Han fick ett riktigt ”gorillautbrott” och slängde sig över min kompis så han ramlade ut ur den stillastående bussen. Mannen tappade då sin ölburk och blev ännu argare. Han började slå min kompis med knytnävarna mot ansiktet samtidigt som han la sig över honom. Jag sprang ut ur bussen och drog bort mannen. Då vände han sig och började slå mot mig. Som tur var kom det fler människor och hjälpte till. Tre personer hjälptes åt att hålla i mannen så jag och min kompis kunde gå på bussen igen. Mannen slet sig loss och lämnade platsen.

Senare den dagen läste jag i lokaltidningen på nätet att en alkoholiserad man i 20-årsåldern misshandlat en busschaufför. Beskrivningen av mannen stämde helt och hållet in på mannen vi mött tidigare samma dag.
Att döma är helt normalt. I detta fallet dömer jag många. Jag har aldrig upplevt att man bara står och tittar på när folk blir nedslagna. Endast 3 av 50 kom och hjälpte till. Det tycker jag är fegt. Jag dömer även busschauffören, han hade kunnat larma att det är stökigt på bussen. Hade han gjort sitt jobb bättre hade polisen kunnat plocka in mannen redan i centrum. Då hade inte den stackars busschauffören blivit nedslagen senare på kvällen. Antingen brydde han sig inte först eller så var han lika feg som de andra 47 som tittade på. Jag dömde honom som feg och oansvarig.

När det kommer till att döma mannen vet jag inte vart jag ska börja. Jag dömer hans föräldrar som borde kontrollera honom bättre, han är faktiskt bara i 20-årsåldern och kan behöva stöd hemifrån. Jag dömer även samhället som borde gjort något åt hans problem, jag tror inte det är första gången han dricker alkohol och beter sig på detta sätt. Om man dömer honom som person tycker jag att han är omogen, respektlös, saknar spärrar och begränsningar.

Min kompis mår bra, jag har min mössa och mannen är tagen av polisen. Hoppas busschauffören hämtat sig.