Vad vi tror han är


bild2

Jag är en tjej som dansar, inget konstigt med det. Jag dansar olika stilar, allt mellan klassisk balett till mer street- och hipphoppaktiga stilar. Inget konstigt med det. När jag och några andra fick reda på att en kille skulle börja dansa balett var vår första reaktion ”Är han bög?”. Det var helt spontant och alla undrade samma sak. Vi la inte i något värde i frågan vi ställde oss. Det var mer som ett konstaterande. Man blev såklart lite nyfiken på vem denna personen var. Lite klyschigt, men som många andra tjejer har vi alltid velat ha en bög-kompis. Att han ska vara snygg, smart och snäll, ens bästa vän. Men att man aldrig kommer att riskerar sin vänskap för ett förhållande.

Det är konstigt det där. Så fort en kille gör något som anses som ”tjejigt” eller ”kvinnligt” så tror folk att han är homosexuell. Vad spelar det för roll om han rider, dansar eller spelar fotboll? Ingen annan ska väll lägga sig i vad han har för sexualitet?

När jag och mina vänner undrade om han var bög så tyckte vi det var varken dåligt eller bra om han var det. Men det hemska är folk som ser det som smutsigt och fel. Det är då det blir problem och det kan få riktigt dåliga konsekvenser. Det finns exempel när folk har blivit mobbade, trakasserade och utfrusna för att folk har trott att de har ”fel” sexualitet. Hur dåligt de har mått bara för att folk har dömt dem. I sådana här fall spelar sanningen ingen roll. Han han vara hetero eller homo men fördomarna finns fortfarande kvar.

Jag tror att fördomar ofta eller alltid har en bakgrund, att de kommer någon stans ifrån. Förr i tiden var homosexualitet klassat som en sjukdom och då var människor till och med rädda för dem. Senare när det började vara okej fanns det några homosexuella som skulle hävda sig och visa att de stod för sin sexualitet. Det var de som betedde och klädde sig fjolligt. Utifrån det har man en bild av hur en bög ska vara, göra och se ut. Fast vi bor i ett modernt land där man får vara sig själv kommer ändå en sådan liten tanke upp i huvudet så fort en person avviker från normen. Det är sjukt att det fortfarande lever kvar att man inte ska kunna vara sig själv utan att folk dömmer.

Jag vet faktiskt inte om killen som började dansa är bög eller inte, men det spelar ingen roll. Han dansar fortfarande och ser ut att tycka det är kul.