Vad gör du med dina fördomar?


bild

Vi människor dömer varandra varje dag. Anledningarna till detta kan vara många. Det kan vara för att själv känna sig bättre, på grund av okunskap eller på grund av fördomar vi fått från vår omgivning. Ofta när vi dömer andra gör vi det utan att veta tillräckligt mycket om en person för att döma honom eller henne. I många fall dömer vi också utan att tänka på att vi dömer.

I december förra året inträffade något som är ett bra exempel på vilka negativa konsekvenser det kan bli när man dömer någon annan. Ungdomar i Backa, i Göteborg, dömdes på Instagram för att vara slampiga och anklagades för att ha haft sex med många. De hängde ut varandra och personen som hade skapat kontot där folk hängdes ut publicerade bilder på ungdomarna med dömande texter, utan att veta om det han eller hon skrev var sant eller inte. Detta ledde till att alla inblandade blev upprörda och flera personer misshandlades. Ofta när vi dömer får det inte lika allvarliga konsekvenser, men man ska ändå akta sig för att döma andra – särskilt innan man känner dem.

När jag gick i mellanstadiet började det en ny tjej i min klass. Direkt när jag såg henne bestämde jag mig för att jag inte gillade henne. Hon var helt klädd i svart, hade färgat håret svart och rött och såg ut som ett ”emo”. Jag hade aldrig träffat någon som såg ut så innan, visst hade jag sett ”sådana där” på stan någon gång. Jag hade alltid varit lite rädd för dem och allt det svarta. Jag dömde tjejen utan att ha en aning om hur hon var som person. Jag gjorde det av rädsla, en rädsla som berodde på okunskap. Eftersom vi gick i samma klass blev jag förr eller senare tvungen att prata med henne. När jag gjorde de gav jag henne faktiskt en chans, vilket jag nu är glad över. Hon visade sig vara en av de gladaste, varmaste och snällaste personer jag då hade träffat. Hon motsvarade inte en enda av de fördomar jag hade haft om henne när jag första gången såg henne. Vi blev allt bättre vänner och jag insåg efter ett tag att vi hade precis samma humor. Jag är nu i efterhand otroligt glad över att jag gav henne en chans. Jag skäms över vad jag tänkte om henne när jag tänker efter och inser hur ära det var att vi aldrig blev kompisar. När jag första gången såg henne skulle jag aldrig ha trott att vi skulle bli vänner.

Alla har vi fördomar och jag tror att det är svårt att helt bli fri från sina fördomar. Men jag tror inte att det viktigaste är att inte ha fördomar, utan att lära sig hantera dem. Om man har fördomar, men strävar efter att motbevisa dem är det ingen skada i att ha fördomar. Man kan få ha dem så länge man vet att de oftast inte stämmer. Ibland måste man svälja sin stolthet och inse att man haft fel. Jag tror också att det är viktigt att inte påverka andra när det gäller att ha fördomar. Man bör hålla dem för sig själv av flera anledningar. Dels för att människor i ens omgivning ska få samma fördomar, och dels för att man inte vet om de är sanna eller inte. Om jag hade berättat för den nya tjejen första dagen vad jag tyckte om henne tror jag inte att hon hade varit intresserad av att bli vän med mig senare. Och om jag hade talat om det för mina klasskamrater, och de hade påverkats att hålla med mig, hade det kunnat leda till att tjejen hade blivit utfryst eller mobbad utan att hon på något sätt förtjänat det.

Många dömer andra för att de är rädda för att själva blir dömda. Man tror att om man själv dömer någon så dömer ingen en själv. Men om någon skulle döma dig, skulle du då låta bli att döma någon annan? Eller skulle du i din tur döma någon för att känna dig lite bättre? Jag tror att det skapar en ond cirkel om man själv dömer någon. Om jag dömer dig, och du dömer någon som dömer någon annan som i sin tur dömer någon annan och alla gör så skulle det antagligen komma tillbaka till mig och jag skulle bli dömd av någon. Därför tror jag på att behandla andra som man själv vill bli behandlad. Om jag inte dömer någon för att jag själv inte vill bli dömd och alla andra tänker likadant skulle ingen någonsin bli dömd. Tyvärr fungerar det inte så, men om man själv dömer andra blir det aldrig bättre. Så, tänk efter nästa gång innan du dömer någon: Varför dömer jag denna personen? Har jag någon rätt att döma denna personen? Skulle jag tycka att det var okej om rollerna var ombytta?