VA?


Det var en tjej jag känt under tre år i gymnasiet. En tjej som jag umgicks med varje dag i skolan. Men när jag fick höra denna för mig chockerande nyhet, visade det hur lite jag egentligen visste om henne.
Hon var precis som mig själv. Vi hade likadana värderingar, likadan klädstil och intressen. Ibland avslutade vi till och med varandras meningar. När hon berättade denna nyhet av en slump insåg jag hur jag hade satt en profil för alla som var sådana.
Det var en skoldag när vi satt i bamba och diskuterade första och andra rätten i skolan. Det var en av rätterna som vi ansåg skulle smaka bättre än den andra, men den innehöll fläsk. När jag såg att min vän inte tog av den maten så frågade jag varför. Hon svarade: ”För jag är ju muslim? Jag äter inte fläsk”. Jag kände mig så dum över att jag inte visste det och blev alldeles röd i ansiktet. Mitt svar blev något mumlande, jag försökte komma bort från samtalsämnet.
Därefter började jag tänka. Jag är inte ett dugg religiös på något sätt, men det behöver inte betyda att folk som är det inte har likadana intressen och värderingar som dig själv. Hon fick mig att inse att så fort jag fått reda på att någon kompis eller bekant är religiös, beroende på vilken religion de tillhör så har jag en förutfattad mening om dem. Hädanefter dömer jag inte folk som tillhör en religion efter den religion de tillhör, nu dömer jag dem efter min personliga erfarenhet av dem.