Svensk?


Namnlös

DÖMD
Detta är en historia när jag blivit dömd,
men det är inte den enda gången jag dömts på detta fördomsfulla sätt.

Så vem är jag är kanske frågan. Jag är en tjej som föddes i Göteborg för 18 år sedan, mina rötter kommer från mellanöstern. Så man kan väl säga att mitt utseende inte har det typiska svenska utseendet, trots att jag känner mig ganska svensk, särskilt om jag åker till mina föräldrars hemland där känner jag mig hur utlänsk som helst.

På fritiden jobbar jag i en hamburgarkedja. En dag står jag i kassan som vanligt. Stressen är lika hög som alltid då vi måste ha en väldigt snabb service, men leendet var på top då det är ett måste att vara trevlig i kassan. Efter ett tag kommer det in en lite äldre kvinna kanske i 60 års åldern, jag tar hennes beställning precis som vanligt och ler vänligt. Kvinnan beställer en hamburgarmeny och en glass till det.

Hon får sin mat och jag går för att göra hennes glass, grejen med vår glassmaskin är att den inte funkar riktigt som den ska. När man drar i den så kan glassen ibland bli som rinnande vatten men då ska man fortsätta låta den rinna i ett tomt glas tills glassen blir hård igen.
Så jag tar glassrånet och börjar dra i glassmaskinen, med den oturen jag har så kommer glassen som rinnande vatten. Jag slänger självklart de rånet. Jag tar ett tomt glas och låter den rinna så glassen blir hård som den ska igen. Sedan tar jag ett nytt rån och gör glassen till min gäst samtidigt som jag delar ut den säger hon tack och går därifrån.

Efter några minuter kommer hon tillbaka och ropar på mig, ursäkta,ursäkta säger hon.
Jag trodde att det var något hon undrade så jag svarar henne.
Hon hade nu ätit upp sin mat och kommer tillbaka.
Jag såg allt vad du gjorde sa hon.
Va, vad gjorde jag frågade jag.
Hur du slängde bort massa glass utan att ens bry dig om att det var slöseri.
Ja men det klart ja bryr mig om att vi slösar, men gör jag inte på detta sätt så blir det ju ingen glass sa jag.
Hon blir bara mer sur på mig och börjar skrika på mig och säga där du kommer ifrån så kanske ni gör så , men här i Sverige så slänger vi ingenting. Vi slösar inte bort det vi inte kommer äta upp. Jag fortsätter förklara mig att jag inte får dela ut en rinnig glass, men hon stog där och fortsatte att ge mig fördomar. Tillslut orkade jag inte mer och utbrast: Vadå där jag kommer ifrån sa jag? Jag är väl härifrån. Men hon gav inte upp och skrek:
Neeeej, du är inte härifrån. I ditt hemland kanske man slänger och slösar, du gjorde ju så bara för att improvisera.

Händelsen av detta är bara ett exempel av några gånger då jag blivit dömd pågrund av mitt utseende. Det är egentligen inte så farlig att bli dömd på detta sätt. Men att bli det ofta får en att verkligen tänka om, om man verkligen är annorlunda och varför vissa människor har så mycket emot det.