Svarta fåret


1111

Malcolm X var en av de bästa eleverna i sin klass och hans dröm var att bli advokat. Men enligt hans lärare borde han ge upp drömmen och blir något som en färgad kunde blir. Detta hände för ca 65 år sedan. Det var precis så jag kände mig när jag gick i 8: an. Min lärare sade till mig att jag måste kämpa och göra dubbelt så mycket mer än andra i klassen för att få det betyget jag ville ha. Detta på grund av att alla andra i klassen var vita och jag var det svarta fåret i skolan. Rättare sagt var de svenskar och jag var en utlänning. Det sägs att ord skadar och lämnar ett ärr efter sig. Det berörde mig djupt i hjärtat och jag kommer aldrig att glömma det. Jag upplever att fler och fler människor idag döms utifrån deras utseende, vart de kommer ifrån, eller därför på något sätt är lite annorlunda än alla andra.

Jag har varit med om mobbning sedan min första skol dag. Jag gick i en skola där jag var en av få invandrare och hade helt andra erfarenheter än övriga klasskamrater. Jag kränktes av elever på grund av språket. De skrattade åt mig varje gång jag ställde mig upp för att prata och mina lärare bedömde inte mina kunskaper och hur jag utvecklades utan betraktade mig som en dum invandrare.

Folk har olika negativa fördomar om andra människor innan de ens har kommit i kontakt med eller lärt känna dem. Vi lever i ett samhälle där osanna rykten blir ens identitet, där människor inte längre bryr sig om att vara ansvariga. Det är lätt att skylla allt på de svaga de som ser annorlunda ut eller de som har en annan hudfärg. Folk låter kanske väl högtidligt med att ha en ”mask” över sitt ansikte.
Idag är det viktigt att vara ”normal” d.v.s. som alla andra. Om man är lite annorlunda blir man dömd som onormal. Men vad är normalt?

Föräldrar och andra vuxna måste redan tidigt lära barnen att alla människor har lika mycket värde oavsett hur de ser ut eller var de kommer ifrån.