Som per automatik*


bild466

Som per automatik dömer jag alla jag ser, det kan vara någon som går förbi mig på gatan, en väns vän eller en grupp med människor. Att döma någon är för mig att sätta en stämpel i pannan på personen där det till exempel står att du är falsk eller att du är egoistisk. Jag har bara stämplar med negativa egenskaper och dom är i stort sätt vattenfasta.

De personer som jag får ett positivt första intryck av för att dom är omtänksamma eller snälla de lägger jag i min ”tycka om box”. Trevlig räknas inte för det är något man blir för att vara omgivningen till lags. I alla fall, där i min lilla box behövs det inga stämplar för jag lägger ingen större vikt på vilken god egenskap de har, bara att det är bra personer.

Som ni nu förstår dömer jag alla utan att ha några som helst konkreta fakta om personen i fråga. Det är väldigt motsägelsefullt då jag själv är livrädd för att bli dömd. Jag gör allt för att personerna i min omgivning inte ska döma mig utan att ha lärt känna mig och min personlighet.

Jag tänker ofta att olika personer tror att jag är på ett visst sätt bara för att jag var sådan just den dagen. När det händer tänker jag på det konstant och måste ”gottgöra” det genom att på ett diskret sätt visa mina bättre sidor. Jag vill verkligen att alla som jag tycker om ska veta att jag faktiskt är en bra person, kanske med aningen dålig humor men för övrigt är jag en ärlig och pålitlig person.

Att döma någon utifrån ett intryck som man fått under ett par sekunder är inte rätt, man hinner inte se hela personen på så kort tid. Så för andras skull och framför allt sin egen, vänta med stämpeln tills du sett både utsidan och insidan. Personen framför dig kanske kan bli den som kommer att stå dig närmast, den som aldrig sviker.