Sal 26


photo2

Jag hatar verkligen tisdagar. Dels för att vi börjar klockan tio, vilket gör att min pappa inte kan köra mig till skolan som han brukar, och dels för att första lektionen är matte i sal 26. Jag får rysningar bara jag tänker på ordet tisdag. Ännu mer rysningar när jag tänker på sal 26. Matte som var ett utav mina bästa ämnen i grundskolan har nu blivit ett utav det ämne jag fruktar mest, och allt på grund av min mattelärare. Jag har precis kommit in i skolan och lämnat min jacka i skåpet. Jag ställer mig utanför salen och tittar in. Jag tänker tillbaka.
Det var en ganska så regnig tisdag. Vi hade matteprov. Jag satt längst bak i högra hörnet i sal 26. Jag skrev så pennan glödde. Fem upphöjt i nio dividerat med tre…ååh jag kom verkligen inte ihåg hur man gjorde! Jag slängde en snabb blick på klockan som satt på väggen längst fram. Fan det är kört, jag hinner inte svara på alla innan lektionen är slut. Läraren började samla in provet och jag gick ifrån rummet med ganska glad min ändå. Det kändes helt okej, jag svarade ju nästan på alla frågor. Jag och alla andra elever som precis kommit ut från sal 26 ställde oss precis utanför dörren och pratade om provet som vi alltid gör. När jag hörde hur alla andra hade svarat kändes det nästan ännu bättre. Yes, det verkade som att de flesta hade svarat ungefär samma som mig.
När allt kändes som bäst hör jag mitt namn ropas inifrån salen. Sen hör jag ett till namn. Namnet på en av mina bästa kompisar i klassen. Vi slängde en snabb blick på varandra, båda höjde förvånat på ögonbrynen och sen gick vi sakta in till salen igen. Vår lärare sa åt oss att komma in och stänga dörren. Jag tog tag i handtaget på dörren och tryckte det sakta neråt samtidigt som jag puttade igen dörren. Jag kände att min hand började bli svettig och det blev svettavtryck på dörren. Egentligen hade jag ingenting att vara nervös över, men bara grejen med att en lärare kallade in en till en sal och sedan ber en stänga dörren gjorde mig nervös. Jag och min kompis satte oss ner på en bänk och vår lärare satte sig på en stol mittemot oss. Jag såg på min lärare att han började darra på ena benet, precis som om att han var nervös eller stressad. Det var tyst i några sekunder. Man kunde höra klockans tickande från väggklockan, samma klocka jag kollat på bara tio minuter tidigare under provet. Jag började bli otålig, vad ville han egentligen? Tillslut säger han tyst och nervöst:
-Jag vill anklaga er båda för fusk.
Vänta lite här nu. Det kändes som jag precis hade fått en fotboll sparkad rakt i ansiktet. Jag blev så chockad. Jag började skratta. Jag vet inte varför, men jag kunde bara inte förstå vad han just hade sagt. Jag tittade på min kompis som såg både förvånad och chockad ut. Jag kände hur jag började bli arg men samlade mig så gott det gick och frågade honom:
-Vad menar du? Läraren svarade:
– Jag tycker att ni såg lite misstänksamma ut när ni satt med benen i kors. Vi började båda att skratta förvånat och undrade om han skämtade med oss. Han rörde inte en min utan svarade bara att han självklart inte skämtade.
Jag kände hur jag började koka inombords samtidigt som att det började brännas innanför ögonlocket. Jag och min klasskamrat hade alltså blivit dömda och anklagade för fusk för att vi satt med benen i kors. Jag visste inte riktigt var jag skulle ta vägen. Jag ville bara gråta. Jag ville skrika. Jag ville sluta i min skola. Allt detta tack vare en lärare.
Jag hör ljud från nycklar skramla någonstans. Min mattelärare kommer fram till dörren och låser upp. Jag väntar utanför tills alla andra elever gått in. När jag väl sätter en fot in i salen är det precis som att det är svårt att andas. Jag tittar på min lärare. Han står och pratar med en annan elev. De verkar prata om något roligt för han skrattar. Plötsligt tittar han på mig. Vi får ögonkontakt. Hans mungipor åker snabbt ner. Han tittar på mig med dömande ögon. Jag stirrar på honom en stund innan jag skakar lätt på huvudet, tittar ner i marken och går och sätter mig på min plats. Varje gång han kollar på mig är det precis som att han tänker: Där är hon, hon som fuskar på matteproven. Jag hatar verkligen tisdagar. Jag öppnar matteboken, nu börjar helvetet.