Så fel man kan ha


422187_3162481829655_46291294_n

Man tänker ju ofta att man inte dömer människor så mycket som man faktiskt ofta tyvärr gör, i alla fall gör jag det ibland.
Idag skulle jag nog säga helt ärligt att jag inte dömer människor lika mycket som jag gjorde förut. Jag har insett att man måste lära känna personen innan, och att det aldrig är rätt att döma någon oavsett. Idag möter jag människorna jag möter med omtanke och respekt så som Jesus en gång gjorde.

Men den där dagen, när vi satt i en båt på väg mot skärgården och konfirmationsläger då mötte jag en tjej, vi kan kalla henne för Sofi. Sofi var den tjejen som jag normalt inte skulle prata med då. Varför vet jag inte riktigt. Kanske för att hon såg ut på ”ett visst sätt”, i ett slappt linne och smala jeans och var sminkad hade solariebrun hy. Håret var blekt och jag fick en tanke om att hon var en sådan där tjej som bara festar, vill ha uppmärksamhet och skaffar ny kille varje vecka.

Den här tjejen började i vilket fall prata med mig. Hela resan pratade vi och skrattade om vartannat. Redan då kunde jag ana att jag haft fel. Under veckan som kom lärde vi känna varandra mer och jag kom underfund med att hon visst var både smart, omtänksam och rolig trots hennes tjocka mascaralager på fransarna. Det spelar ingen roll hur en människa ser ut, du kan inte döma någon annan på det sättet. Lär känna personen istället sedan märker du om ni klickat bra- eller kanske inte. Bemöt andra på samma sätt oavsett klädstil, kön, ekonomi, bakgrund osv.

Jag kan fortfarande skämmas över tanken att jag dömde henne- alldeles för snabbt. Det visade sig ju att den här tjejen är en helt fantastisk tjej med både värme och humor.
Hur som helst lärde jag mig ändå någonting. Att man inte ska döma andra eftersom det ofta bara blir fel då. Det bästa är att lära känna personen istället!
Den här tjejen kanske inte SÅG UT som någon jag skulle gått fram och prata med men jag tror att man måste VÅGA göra det ingen annan gör, våga lägga ner etiketterna människor gärna vill sätta på varandra som egentligen inte är så viktiga. Man måste våga se bortom öknamnen och etiketterna, man måste börja se på varje enskild person med glädje och respekt och låta deras personligheter få lysa igenom.