Så fel jag hade


Rally_Dakar_2009_Al_Attiyah_BMW1

Klockan slår 07:30 när jag sätter mig vid frukostbordet. Tankar om gårdagen flyger förbi, skickade jag verkligen in engelskauppsatsen igår? Jag vänder bort huvudet mot klockan och ser att jag har gott om tid på mig innan jag måste ge mig av. Jag tittar tillbaka ner i tidningen och fastnar vid förstasidans tidningsrubrik. Tina Thörner debuterar i Dakarrallyt. Jag brister ut i skratt. Tina Thörner i Dakarrallyt? Hon kommer inte klara en minut. Jag läser vidare i artikeln och desto längre jag läser desto större blir mitt leende. Jag kan inte vänta tills tävlingen börjar, hon kommer skämma ut sig totalt och inte bara sig själv utan också hela Sverige. Bilder poppar upp i huvudet, en smårund värmländsk tant i världens största rally!

Jag inser allt försent att jag fastnat i artikeln. Jag sliter på mig skorna och kastar mig ut i kylan. Löven blåser förbi mina fötter och att vintern är nära är det ingen som tvivlar på. Som tur är klarar min cykel både regn och rusk. Jag hoppar på den och susar ner för backarna. Rekordet att åka till skolan ligger på 2:43 men idag blir det en tid på 3 minuter blankt. Hade jag haft medvind istället för motvind hade jag nog haft en god chans för att slå rekordet. Jag hinner precis till första lektionen. Inte för att jag är så speciellt sugen på att plugga idag. Som tur är ska vi arbeta i smågrupper. Jag sätter mig vid Tobias och Håkan. Eftersom jag inte orkar arbeta nämner jag tidningsartikeln. De börjar skratta. Håkan och Tobias har aldrig hört talas om Tina Thörner, så jag berättar vad jag vet om henne, även om jag knappt vet någonting. De tycker fortfarande att det är lika komiskt som jag att en kvinna som är två år yngre än min mamma kör rally. Kvinnor hör inte hemma i rallyvärlden och därmed basta. ”De kan ju förstöra sminket, utbrister Tobias.” och vi alla brister ut i skratt igen. Efter lektionen har nyheten om att Tina Thörner ska vara med i Dakarrallyt spridit sig i hela klassen. Sofia tycker det är märkligt hur vi reagerar på att en tjej kör Rally. ”För det första så är det ingen skillnad på hur män och kvinnor beter sig bakom ratten och för det andra har jag hört att hon är en av de bästa kartläsarna i världen.”

Klockan slår 07:15 när jag sätter mig till det dukade frukostbord. Jag häller upp ett glas juice samtidigt som jag tittar på klockan. Skolan börjar inte fören 08:00 så jag sätter på TV:n och slår upp tidningen. Ögonbrynen höjs och mitt ansikte blir uttryckslöst. Med stor svart text står det på första sidan: Tina Thörner segrade i Dakarrallyt!