RYKTET GÅR


IMG_0806

När jag skulle börja i årskurs tre, blandas alla klasser på hela skolan, vilket ledde till att man gick med ett fåtal från sin förra klass och resten var nya ansikten. Under den första terminen av trean ägde ett gräl rum i en av skolans korridorer. Grälet i sig var inte så stort och var bara mellan två personer i min klass, men detta gräl fick extrema biverkningar som höll i sig i år efter och som involverade hela klassen. I grälet anklagade den ena den andra för att ha stulit något och då fel öron hörde detta, började ett rykte spridas om att hon var en tjuv. Många i klassen blandade sig in i deras gräl och utan att veta någonting och bakgrunden till varför den här personen skulle ha stulit något, ställde sig alla på den andras personens sida och började bråka med den här personen som anklagas. Jag önskar att jag kunde säga att det var ett gräl som som snabbt glömdes dagen efter, men så blev inte fallet av detta lilla gräl. På bara några veckor hade ryktet blossat upp extremt och ryktet gjorde att hela klassen dömde henne för att vara en tjuv. Under resten av vår tid som klass, frös vi alla ut henne och så fort något saknades var hon den enda som misstänktes och som alla gick på.

Då det var dags för oss att börja högstadiet, splittrades vår klass, men jag kom i samma klass som den här personen igen. Jag undvek att prata med henne under första tiden. Då jag inte spred vidare ryktet i den nya klassen blev personen behandlad som vem som helst. Efter ett tag började jag umgås med den här personen och märkte då att hon var en underbar person och vi blev snabbt kompisar.

Ett privat litet bråk mellan två individer, som ingen annan hade något att göra med, fick alltså ett rykte att starta på grund av att fel öron hörde grälet, detta gjorde att över 20 personer dömde den här personen för att vara en tjuv och frös alltså ut henne i tre år på grund av ett rykte, som man inte ansträngde sig för att ta reda på om det var sant eller inte.

Det jag vill ha sagt med detta är att man inte ska döma en person på grund av ett rykte man har hört, eftersom att detta kan ställa till det extremt mycket för personen som blir dömd och du själv kan förlora chansen att få lära känna en underbar person som hade kunnat stå dig väldigt nära i framtiden.