Recept på framgång


bild-krönika

Finns det verkligen ett recept på framgång? Finns det normer som får människor att välja ett visst gymnasium eller en viss linje som anses vara mer framgångsrikt? Vad står det i normerna egentligen? Står det ”blanda fem matskedar engagemang med två deciliter rumstempererad planering i en bunke, tillsätt 200 gram finhackad kunskap och strö på lite fjäsk efter behag”?

Natur, natur, natur… är det många som tänker i slutet av årskurs nio, när det är dags att välja gymnasium. Oftast har man inte en blekaste aning om vad man vill jobba med i framtiden. Är det bättre att välja det som passar en bäst och är bra på eller ska man välja det alla andra tycker? Varför har inte samhällsfrågor lika stor status som att kunna matte i vårt samhälle? Att elever borde välja det de är bra på borde vara en prioritering och därför är det väldigt viktigt att lärare inte uppmuntrar och ger falska förhoppningar om gymnasierna. Det måste bli mer tydligt på vad som krävs för att kunna klara av natur- och samhällsprogrammet och även höja statusen för samhällslinjen. Tala om för elever att båda programmen är seriösa och väldigt ansträngande program.

Alla ungdomar har egna viljor och därför måste de uppmuntras att göra det de är bra på och inte vad normen säger är bra. För senare kan dessa studenter känna en oerhört stor stress om de hamnar på en utbildning som egentligen inte är rätt för dem. Det kan också leda till att de sedan inte vågar byta till det som känns rätt på grund av att omgivningen tycker det är dumt och otaktiskt att göra så. Tänka ett steg längre gör så att man inser att det faktiskt alltid är bäst att läsa det so passar en bäst samt tycker är roligt.

När jag skulle välja gymnasium och en linje så uppmuntrades jag att välja natur av min omgivning, bara för att mina resultat var höga. Det påverkade mig och jag blev väldigt nedstämd och fundersam och mer förvirrad över vad jag skulle välja. Av mina kompisar fick jag till exempel nästan alltid höra: ”Va? Varför samhällslinjen? Varför inte naturlinjen? Du är ju smart!”. Det första jag tänkte när jag fick höra något sådant var: ”Så jag är inte lika smart om jag går samhällsprogrammet?”.

Det är inte lätt att välja ett gymnasieprogram som nästan alltid följer strömmen. Att stå emot och inte följa ”receptet” fullt ut är också väldigt viktigt. Våga därför byta ut några ingredienser och låt kakan gräddas i ”naturugnen” för att få bäst resultat.