”Pundaren”


Skärmavbild-2013-03-01-kl.-09.57.27

Det var första dagen i den nya klassen i gymnasiet. Vi skulle ”speed-datea” där vi fick 3 minuter med varje person i klassen sen skulle vi rotera så vi skulle lära känna varandra lite snabbt.
Man kan väl säga att i princip varje person i hela klassen trodde att jag gick på droger efterosm mina ögon var röda och det är dom fortfarande. Men jag har nämligen en sjukdom som tyvärr inte går att ta bort och om läkarna har rätt så kommer jag att bli blind på vänster öga när jag är mellan 40-60 år. Ingen frågade mig om varför jag var röd i ögonen utan alla tog för givet att jag gick på droger och då kände jag mig väldigt dömd. Man kan åtmindstonde fråga innan man dömer en annan person.

Alla tog för givet att jag gick på droger bara för att jag hade röda ögon och det är väldigt fel att döma någon man inte ens känner så tidigt, men samtidigt så är det väldigt mänskligt att döma och fela. Jag blev väldigt ledsen när folk dömde mig för att vara narkoman, missbrukare av droger eller vad du nu vill kalla det. Om ni verkligen försöker föreställa er hur det är att ha en ögonsjukdom som aldrig kommer att gå bort, oavsett vad läkarna gör eller vad de tänker så kommer inte min sjukdom att gå bort. Och dessvärre kommer jag att bli blind medans jag är mellan 40-60 år gammal. Om ni tänker efter lite och verkligen försöker ställa er in hur det är att ta 5 ögondroppar/dag året runt, ja tills jag dör blir det ju. Om ni försöker att föreställa er hur jobbigt det är, förstår ni då hur jobbigt det blir när rätt många (faktiskt) kallar en för narkoman, pundare osv. Det är absolut inte roligt. Jag har till&med blivit kallad pundare av min morfar för han trodde inte heller på att jag hade den här sjukdomen.

Men som sagt så finns det ingenting som jag kan göra åt saken, sjukdomen kommer alltid att vara där, alltid att finnas där. Även om jag önskar mer än något att slippa ta massa ögondroppar dag ut och dag in, slippa gå till läkaren 2 ggr/månaden för att kolla så sjukdomen är under kontroll. Att bara slippa det skulle vara underbart.

Det jag vill säga är att man ska inte döma folk innan de har fått en chans att berätta vad det är man nu vill döma hos denne person. Det är mänskligt att döma och det är mänskligt att fela, men man behöver inte döma folk till det yttersta eller att kalla folk för fula smeknamn dvs narkoman, pundare osv.