Prata inte med mig


dömda2

Jag vet inte om det här räknas som att jag har dömt en människa, men det var det här jag kom att tänka på. Jag tycker om att läsa väldigt mycket, och det är praktiskt eftersom jag åker mycket buss och jag blir inte åksjuk om jag läser vilket är väldigt positivt.
Den här händelsen inträffade inte för så länge sedan, och jag går på andra året på gymnasiet vilket därför kan jag tycka att jag är rätt medveten om mina handlingar. Jag satte mig på bussen och tog fram min bok och började läsa. Strax efter att jag hade börjat satte sig en man runt sextio år framför mig och vände sig om.
Han började sedan prata med mig, och han var i och för sig väldigt artig och trevlig, men jag tänkte ändå att den här personen måste vara en alkoholist. För jag har sett att oftast är det alkoholister som börjar prata med främlingar på bussen, det är inte så många andra som börjar prata om vad som helst med någon de inte känner.
När jag läser så vill jag inte att någon stör mig, särskilt inte om det inte är någon jag känner. För visst, om det är en kompis som går på bussen och säger hej så gör det väl inget. Men jag är rätt blyg av mig när det gäller nytt folk, och därför kände jag mig obekväm när han började prata med mig.
Jag kommer inte ihåg ifall han luktade alkohol eller inte men jag placerade ändå in honom i facket, alkoholist, och det kan väl räknas som en fördom att jag tycker att det är mest alkoholister som pratar med folk de inte känner på bussar. Nu när jag tänker tillbaka på det, så kanske han inte alls var en alkoholist, utan han kanske bara var en väldigt social åldring.
Det går väldigt snabbt att döma någon utan att man tänker sig för, ibland säger man det högt och ibland tänker man det bara. Men det är väldigt synd att det ska vara så att vi placerar folk i olika grupper, ibland helt omedvetet. Om alla dömer alla, så kommer vi aldrig att få ett slut på alla dessa fördomar som finns.