Plugghästen


Vänner-betyder-allt

Under min tid i grundskolan blev jag gång på gång dömd av mina klasskompisar och även lärare. Jag som tidigt i mitt liv gått min egen väg och tagit mycket ansvar i skolan, dömdes snabbt som en plugghäst och en relativt tråkigt människa, som bara vill sitta hemma och plugga. Vilket är helt fel. Jag fick ofta nedlåtande frågor om vad jag gör på helgerna, och innan jag själv hann att svara sa de “pluggade såklart! Då du inte har något bättre för dig”.

Detta ledde till att jag och mina kompisar snabbt dömdes av alla nya elever som började i klassen. Till sist gick det så långt att många började att se ner på oss, de behandlade oss som om vi inte var värda deras uppmärksamhet. Detta smittade även av sig på lärarnas syn på oss. Dock såg de oss som mycket ambitiösa, men de behandlade oss på ett helt annat sätt jämfört med de andra. De placerade alltid oss “lugna” med de “stökiga” när vi hade grupparbeten med tron att vi skulle ha en lugnande effekt på dem. Vilket aldrig blev fallet. Utan istället fick vi dra hela grupparbetet själva, som endast ledde till att de dömde oss ännu mer.

Nu när jag tänker efter så inser jag att jag konstant blivit dömd under hela min högstadietid. Från mina klasskompisar till deras kompisar. Jag som person tyckte att detta var så töntigt att jag skapade en hård fasad runt omkring mig. Men de slutade aldrig att se ner på mig, och när jag idag ser de som jag en gång i tiden kallade vänner hälsar de inte ens på mig längre. Då domen som plugghäst fortfarande finns kvar.