Plånbokstjuven


För några veckor sedan var jag på en fest. Det var en födelsedagsfest för en tjej som nyss hade fyllt år. Jag och mina kompisar kom dit lite senare än alla andra vilket innebar att vi fick börja med att hälsa på alla där. Det var ungefär 40 personer där och alla var jätteglada och det var superbra stämning. Vi slog oss ner i soffan och pratade med alla härliga människor och hade roligt.

Efter en stund började det ryktas om att det skulle komma mer folk till festen. Flera personer snackade om att det var invandrare som skulle komma och folk började direkt slänga ur sig rasistiska uttryck som till exempel ”babbar” och ”blattar”. Det var absolut inte alla på festen som använde sig av de orden men några gjorde det och det bildades snabbt en ganska hotfull bild mot de personer som inte ens hade kommit till festen än.

Det visade sig sen också att personerna var av utländsk bakgrund när de kom till festen. Det var tre killar varav en var mörkhyad. Ett tag efter att de hade kommit var det en tjej som blev av med sin plånbok. Återigen började det rasistiska snacket gå och det viskades om att ”det är säkert den där negern som tagit plånboken”. Någon sa till och med att han skulle kunna ge den mörkhyade killen stryk för att han tagit plånboken, utan att ens ha en aning om vem som egentligen tagit den! En liten stund senare hittade tjejen sin plånbok. Det visade sig att hon bara hade tappat bort den men nu var den alltså återfunnen. Man kunde riktigt känna hur dåligt de som sagt rasistiska saker mådde där. Så totalt fel de hade! Där och då kändes allt så tragiskt på något sätt. Killen som blivit helt felaktigt utpekad blev ju det endast på grund av att han var mörkhyad. Kvällen fortsatte sedan och det blev lika härligt som det tidigare var men när jag ser tillbaka på den kvällen gör jag det ändå med en bitter eftersmak.