NÄSTA SKYTTEKUNGEN


fotboll

Jag är på väg till träningen. Jag hade hört från vår tränare att det förmodligen skulle komma några nya och provträna. Jag säger till mig själv ”hoppas att det för en gång skull är några bra spelare”. När jag kommer fram till träningen är de vanliga kompisarna där. Jag ser mig omkring efter några nya ansikten och min uppmärksamhet fångas av en kille som står en bit bort. Han är mörkhyad, smal, min längd och har glasögon. Han ger inte direkt bilden av en ideal fotbollsspelare.

Tränaren blåser i pipan och vi samlas runt honom. Han berättar vad upplägget för träningen är och att vi ska börja träningen med att köra kondition. Sekunden efter hör man ett synkroniserat ”nej” från alla spelare förutom den nye killen. Jag antog att det var för att han var ny men jag fick en konstig känsla av att det inte bara var därför. Nu får killen chans att presentera sig. Han heter Derrick och har tidigare spelat fotboll i Bergsjön IF innan dom la ner. Efter att alla andra har sagt sina namn börjar träningen och vi börjar som sagt med löpning. Nu förstår jag den där konstiga känslan jag fick tidigare för Derrick sätter fart och håller ett grymt tempo under hela övningen.

När fysträningen är över ska vi bara lira resten av träningen och det är ju som den Derrick verkligen kan visa vad han går för. Jag hamnar i samma lag som honom och det visar sig att han är anfallare. Vi låter honom spela där både för att han är ny och för att vi verkligen behöver en bra målskytt och hoppas att denna nya målskytt kanske är Derrick. Det visar sig ganska snart att Derrick är en spelare som har något extra. Han har liksom näsa för mål och gör 2-3 stycken under träningen. Jag går hemma och är hoppfull att kanske har vi tillslut fått in en ny målskytt i laget. Försäsongen fortsätter och Derrick är på nästan alla träningar och det visar sig att han inte bara är en bra målskytt utan också en bra lagkamrat och han kommer snabbt in i laget.

Nu var det dags för första matchen på försäsongen och Derrick ska spela från start. Matchen är jämn och det böljar fram och tillbaka. Men så i andra halvlek när det kanske är 20 minuter kvar av matchen får Derrick ett bra läge någon meter in i straffområdet. Han tvekar inte utan klipper till direkt och vi ser hur bollen glider in vid bortre stolpen. Alla blir så klart jätte glada och när domaren blåser av är det Derricks mål som skiljer oss från det andra laget. Efter den matchen tror jag Derrick startade alla matcher och när säsongen var sluta låg vi trea i tabellen och var uppflyttningsklara. Men det var inte allt utan än viss kille vid namn Derrick hade vunnit skytteligan och varit en av säsongens absolut bästa spelare. Tyvärr fick ju de större klubbarna i stan upp ögonen för Derrick och det slutade med att han bytte till Häcken.

Den här berättelsen påminner mig om hur viktigt det är att inte döma någon efter utseende. En blyg, ganska smal kille på ungefär 180cm med glasögon kan, även om han kanske inte ser ut som det, vara lagets nästa skyttekung och säsongens bästa spelare.