Deras fördomar blev min osäkerhet


IMG_4434

Redan som liten så har jag varit väldigt osäker på mig själv. Jag var mörkhyad och mullig. Men det var ju inget jag kunde göra åt, jag föddes så men folk fick det att låta som att det var något dåligt. Jag blev ofta kallad neger och negerboll och det var inte så kul för lilla osäkra jag att höra. Jag skämdes över min hudfärg och jag hatade mig själv och hatade mamma för att hon födde mig. Jag kände mig mindre värd p.g.a. min hudfärg.

Jag är född här i Sverige men ändå kände jag mig inte svensk eftersom människor fick mig att känna mig som en invandrare men jag kände mig heller inte som det eftersom jag inte vuxit upp i mitt ursprungsland. Jag hade en identitetskris och visste inte vad eller vem jag var. Jag slets mellan två olika världar. Jag kände att jag inte blev accepterad av svenskar eftersom jag var mörk och jag kände mig heller inte accepterad av utlänningar eftersom jag pratade bra svenska och var väldigt svensk av mig. Det var väldigt jobbigt att inte känna sig hemma eller känna att man passar in någonstans.

Jag bytte skola och gick med barn som var mer disciplinerade och visste hur man skulle bete sig. I början var jag väldigt blyg och var rädd för att dom skulle döma mig men med tiden kände jag mig tryggare och fick bra vänner som var snälla mot mig. När jag märkte att folk faktiskt tyckte om mig och att jag hade en familj som älskade mig så började jag tycka om mig lite mer. När jag blev äldre förstod jag hur idiotiskt rasism och fördomar är och kunde inte förstå hur andra kunde få mig att hata mig själv och känna mig mindre värd än resten. Det är absolut inget fel på att vara mörk, likaså som att det inte är något fel på att vara vit. Det är bara olika färger men vi alla är fortfarande människor som är lika mycket värda vilket man ofta glömmer. Våra hudfärger säger inget om oss mer än vad vi har för ursprung. Jag är glad över att jag idag vet att andras fördomar om mig inte nödvändigtvis behöver reflektera mig och min personlighet. Idag är jag mer självsäker och nöjd över hur jag är och hur jag ser ut och det kan ingen ta ifrån mig.