Lärarens favorit


”Men vadå, fick du MVG eller?”

En av mina bästa vänner tittade anklagande på mig. Vi hade precis fått tillbaka ett stort prov i kemi och jag höll mitt prov hårt i min hand. Jag tror aldrig att jag hade pluggat så mycket till ett prov innan och jag hade blivit så otroligt glad när jag fick tillbaka provet och såg resultatet av mina ansträngningar.

”Ja, det fick jag. Hur gick för dig?” Jag försökte att ignorera hennes arga tonfall och försökte låta så vänlig som möjligt. ”Jag fick VG +, men det är bara för att hon (läraren) hatar mig.”

Jag vågade inte säga något i det där läget, för jag hade hört det så många gånger förut och nu hade min kompis upprepat det så många gånger att hon blir förbannad om någon säger emot henne.

Hon dömde mig som att vara ”lärarens favorit” vilket hon sedan förklarade mina bra betyg med. Att jag kanske hade pluggat mer till provet än vad hon hade gjort brydde hon sig inte om, eller reflekterade kanske inte ens över. Under en period förbättrade jag i princip alla mina betyg och det sa hon berodde på att alla lärare gillar mig. Hennes avundsjuka gjorde att mina ansträngningar klassades som privilegierade och hennes förutfattade meningar om mina resultat gjorde att jag kände mig orättvist dömd.