Vän med en som är lesbisk?


ensam_s-ny

Ljudnivån stiger ytterligare en nivå. Elever springer runt runt och kastar kuddar på varandra. Mitt i kaoset sitter vi. Beata, Lisa, Erika, Josefine och jag. Vi har bildat en egen liten bubbla i skolans café där vi pratar om killar, läxor och den nya vikarien som alla tycker ser så bra ut.
”Jag frågade om hjälp flera gånger under matten bara för att han skulle komma när” säger Beata.
Vi andra kollar på henne med förvånade blickar.
”Det är ju inte direkt så att du har någon chans” säger Erika samtidigt som hon tar Beata lätt på armen. Beata ser lite sur ut men säger inget. Erika går bort till cafédisken för att fylla på sin tekopp med nytt vatten.
”Varför ska hon alltid ta i en så mycket?” frågar Beata plötsligt, hon håller rösten låg så att Erika inte ska höra. Jag tänker för mig själv att Beata lika gärna skulle kunna skrika rakt ut och Erika skulle ändå inte höra för allt ljud som är i cafét.
”Ja, ja håller med, hon tar alltid i en, flickar Lisa in, jag tycker att det är obehagligt!
”Hon måste vara lesbisk” utbrister Beata. Det är antagligen därför hon hela tiden tafsar på andra.
Själv sitter jag där tyst medan Beata, Lisa och Josefine diskuterar om Erika är lesbisk eller inte. Erika kommer tillbaka till bordet och det blir helt tyst i vår lilla bubbla. Erika och jag är bästa vänner. Inte kan hon vara lesbisk utan att berätta det för mig? Tankarna virvlar runt i mitt huvud och jag ser antagligen ut som en fågelholk i ansiktet. Erika tittar lite på mig men säger inget. Beata och Lisa bestämmer sig för att gå, Josefine krokar in sin höger arm min vänster arm och säger att även vi ska gå. Erika kommer springande efter oss men Josefine ökar på stegen.

Nästa dag är det ingen som pratar med Erika om inte hon frågar något för då svarar vi med ett så kort svar som möjligt.
”Vad ska du göra efter skolan idag då? Frågar hon mig.
”Åka hem” svara jag kort.
Det känns inte rätt.

En vecka senare sitter Erika utanför ett klassrum helt själv. Långsamt går jag fram till henne samtidigt som jag tänker, kan jag vara kompis med någon som är lesbisk? Efter att vi har pratat en stund förstår jag inte varför jag inte skulle kunna vara vän med henne. Hon är ju samma Erika som hon alltid har varit, min bästa vän sedan tvåan. Jag struntar i om hon är lesbisk eller inte. Hon är min bästa vän och inget kan ändra på det.

Den lektionen satt jag med Erika. Beata, Josefine och Lisa gav mig konstiga blickar men efter lektionens slut slöt de upp med oss för att gå till matsalen tillsammans.

Det var i den stunden som jag bestämde mig för att söka in till vår skolvärd till att bli en kamratstödjare. Ingen ska behöva sitta ensam bara för att den personen gör något som andra tycker är annorlunda eller ser ut på ett annat sätt. Alla är vi unika och alla ska ha samma rätt att få vara sig själva.

Det visade sig senare under högstadiet att Erika inte alls var lesbisk. Hon hade flera pojkvänner och ingen sa någonsin något mer om att hon skulle vara lesbisk.