Inte samma sak


Jag sitter i skolsköterskans kontor på den bekväma fåtöljen medan skolsystern kollar genom blanketten jag var tvungen att fylla i. Hon ögnar genom min journal med den ifyllda blanketten och frågar mig standard frågorna som “har du några allergier?”, eller “när fick du din mens?”

“Brukar du känna dig trött?” undrar hon efter att hon observerar mig ett tag. Det gör mig förvånad att hon frågar mig den frågan, men då inser jag att jag själv kryssade i rutan där det stod om jag brukade vara trött.

Förstående nickar jag ett par gånger. “Det kan nog bero på att jag inte äter så hälsosamt som jag borde”, föreslår jag. “Hälsosam mat är smaklöst och jag kan inte bara sitta där och äta av något jag inte ens kan känna smaken av”.

“Men äter du alltid skräpmat?” frågar sjuksköterskan förvånat. “Hur lyckas du med det? Lagar ingen mat hemma?” Hon blir alldeles matt i ansiktet och det gör mig generad att jag blir ställd en sådan fråga. Det kanske är relevant men för mig känns det inte rätt att döma någon på grund av vilken mat de äter. Även om jag så hade sagt; “Nej, jag får ingen mat hemma så jag får gå till ICA och masa hem pizzor varannan kväll” – skulle det fortfarande inte ge henne rätten att vara så oförskämd.

Jag försöker samla mina tankar innan jag yttrar mig. “Jo, men ibland är det lättare att snabbt värma upp något än att be min mamma att laga min favoriträtt”, säger jag skämtsamt. Det här går inte lika smidigt som jag trodde. Vem trodde att en snabb runda till skolsköterskans rutinkoll skulle vara så besvärligt?

“Det kan ju förklara varför du känner dig trött. Har du några idrottsintressen? Tränar du alls?”
Jag skakar på huvudet. När hon frågar om jag har några kompisar som tränar skakar jag på huvudet ännu igen. “Men jag har en massa broschyrer med aktiviteter man kan göra i Angered…”

“Jag bor i Bergsjön”, uppger jag.

“Ja, men Bergsjön ligger ju i Angered”.

“Nej…”

“Det är väl samma sak”, säger hon och viftar av sig ämnet.

‘Nej. Nej, det är absolut inte samma sak” – är vad jag vill säga. Angered och Bergsjön må vara förorter i Göteborg men det innebär sannerligen inte att dem är “samma sak”. Jag blev dömd av en människa jag aldrig förr träffat på grund av var jag bor.