Inte bara för att få uppmärksamhet


Jag ser inte mig själv som en person som dömer folk på förhand, men det finns en grupp människor som jag har haft starka åsikter och sagt saker om fast jag inte känner dem. Den gruppen kallas emos.
Jag har egentligen aldrig ”varit emot” någon eller några emos på grund av deras kultur eller utseende. Däremot har jag skämtat mycket om dem och deras livsstil när jag var yngre. Det var då mina missförstånd om emos tog fart. Som jag förstod det förr, när jag var 12 år kanske, så var alla emos självmordsbenägna. Jag fick för mig att endast olyckliga personer följde den stilen. Jag trodde också att alla emos använde kniv eller liknande prylar för att skada sig själva. Det jag inte var medveten om var att en emo egentligen var en av de minst farliga typerna av folk. Anledningen till att jag trodde allt detta var förmodligen att jag inte kände någon sådan person. Därför dömde jag på förhand.
Emo är egentligen en musikstil som vuxit fram från hardcoremusik och punkmusik. Ordet emo kommer från engelskans ”emotive” som betyder känslomässig. Musikstilen är alltså känslomässig punk kan man säga, och personerna som lyssnar på den musiken klär sig som dom gör för att de gillar sån musik. Jag skulle ljuga om jag påstår att att jag inte tycker att det är en väldigt speciell stil än idag. Skillnaden är väl egentligen att jag skulle kunna tänka mig att emos precis som alla andra borde få spegla sin personlighet till allmänheten genom en stil. Emos kanske bara tycker att deras klädstil är fräck – precis som jag tycker att Adidas Original-skor och svarta jackor är fräcka.
Folk som kallas emo är kända för att skära sig själva med kniv, rakblad osv. Den biten begriper jag mig inte på än idag. Jag har aldrig förstått vad de som gör det får ut av att skada sig själva. Folk påstår att den smärtan ska vara skön på något vis, och det kanske kan vara möjligt. Men det är ingenting jag är intresserad att experimentera med eller överhuvudtaget lägga energi på ta reda på, så jag lever hellre omedveten om den biten. Sen finns det många fler människor än emos som skär sig, så att det bara är emos som gör så kan vara ytterligare ett av missförstånden.
Jag har aldrig lärt känna en emo, så det finns egentligen ingen bättre förklaring till att jag ändrat mig än att jag har mognat med åldern och ser hela bilden lite mer. Jag har hört folk säga att alla som väljer att bli emo gör det enbart för uppmärksamheten. Det är jag väldigt tveksam till. Mitt intryck är att de vill hålla sig lite för sig själva. De är förmodligen medvetna om att de flesta inte ser upp till den stilen, så varför söka bekräftelse genom något som inte ger prestige eller gör personen mer populär? Visst, de vill förmodligen sticka ut med sin stil, men så är det egentligen med allt. Ofta i en mindre skala, men ändå. Till exempel hade en person med en dyr jacka förmodligen kunnat hitta en billigare, men det är den jackan personen har köpt och då är det självklart att han eller hon vill att folk lägger märke till den. Men är det verkligen då att söka uppmärksamhet? Jag tror att man köper den dyrare jackan för att man helt enkelt tycker att den speglar ens stil bättre. Kortfattat tror jag att en emo vill vara sig själv, och därför klär de sig som de gör. Och det finns ingen anledning till att döma en person som vill vara sig själv.