Inte alltid som det ser ut


ojo

Att döma är naturligt och något som alla gör. Vi vill kunna sätta in andra människor i fack så att vi förstår oss på dem. Vi vill passa in, och dömer därför ut dem som är annorlunda och avviker från normerna. Vi har fördomar om bakgrund, kön, hudfärg, ålder och mycket mycket mer. Detta är inte något vi går runt och tänker på. Det faller sig naturligt att anta att hon är si och så, eller han gillar de och det, utifrån egna erfarenheter och det vi ser.

Jag har t ex alltid känt att för att jag är tjej har jag inte ansetts vara lika bra på idrott. Man antar oftast att tjejer inte är lika intresserade eller bra på sport jämte mot killar, som nästan MÅSTE vara bra, annars är det konstigt. Jag har tränat och sportat sedan jag var liten, och idrott var ett av det roligaste ämnena i skolan. Så bara för att jag är tjej behöver inte det betyda att jag är sämre än någon kille, men det är sådana saker man blir dömd för.

Det var bara ett exempel, och som jag sa så är det naturligt att döma och vi kommer nog aldrig riktigt komma ifrån det. Men jag tycker att man kan tänka på att ge alla en chans innan man skaffar sig en uppfattning om dem. Tänk om den där personen som verkar jättetråkig visar sig vara den trevligaste människan du träffat! Det kommer du heller inte få reda på om du dömer ut den direkt. Så använd inte ögonen alltför mycket, bry dig inte för mycket om utseendet, utan lyssna på vad personen faktiskt har att säga istället.