Hur fel man kan ha!


En sak som är dåligt i dagens samhälle är att vi människor är snabba på att döma personer som vi precis sett efter hur de ser ut eller andra ytliga saker. Jag vet själv att även jag dömer folk jag ser på detta sätt och brukar då bli sur på mig själv, för hur kan jag egentligen döma en person så snabbt utan att ens veta dens namn eller har pratat med den.
Jag kommer ihåg när jag för ett tag sen dömde en person på detta sätt och fick en kort stund efteråt se hur fel jag hade. Det var när jag och några kompisar var på väg ifrån Centralstationen och gick vid Brunnsparken. Då vi såg en man som knuffande undan och trängde sig före alla andra personer som skulle på spårvagnen. Då dömde jag han direkt och såg honom som en dålig människa som bara brydde sig om sig själv. Men direkt när jag hade tänkt den tanken så fick jag se hur fel jag hade. För en bit efter honom kom hans fru gående med deras barn i en rullstol. Han bad också om ursäkt för sitt beteende men förklarade att det skulle bli smidigare för alla om deras son fick gå på först, så att han skulle kunna få platsen som är till för rullstolar.
När jag sett detta som blev jag sur på mig själv att jag dömde honom så fort utan att veta varför han gjorde det. Men ingen är perfekt och vi alla har våra brister och att döma personer är en av mina. Men jag har blivit mycket bättre på att inte döma människor så snabbt och nu sker det inte lika ofta som innan.