Fasaden man visar för att vinna tillit


467231_10150733858178076_1543740496_o

Det var under de första veckorna i början av mitt första år i gymnasiet som jag träffade en tjej som senare har visat sig att bli en av mina närmaste vänner.
Det var under svenska lektionen som hon kom in och satte sig vid mitt bord. När hon gick in i klassrummet syntes det på hennes kroppspråk att hon var obekväm och kanske också rädd, man såg det genom hur hon fick hela sig krympa utan att behöva fysiskt krympa ihop utan hennes ögon och lät ihopsjunkna axlar visade och förmedlade ”jag vill inte vara här, fy fan vad pinsamt”. Mina tankar precis när jag såg henne, ”fy fan vad pinsamt för henne att komma in så här sent på terminen” men jag kände sympati för henne, jag visste hur det var att komma in i en ny klass och inte känna någon. Min bedömning av hennes ”entré” gav grund till varför jag sen under lektionen sakta men säkert öppnade mig för en söt, blyg tjej.
Under lektionen bad läraren oss att bilda grupper och skriva ner en liten kort berättelse om en person som betydde mycket för oss när vi växte upp. Jag minns att hon var tystlåten och hade en väldig oskyldig blick när hon berättade om sin morfar, man kände vibbarna av att hon var sårbar och behövdes tas hand, helt enkelt samma påverkan som en liten söt hundvalp skulle göra och samma behov av att ta hand om en hundvalp fick jag när jag såg henne sitta där osäker i en hel ny klass. Behovet att få henne att känna sig som hemma och säker lede till att jag tog det som mitt ansvar att välkomna in henne. Jag öppnade mig blint för en främling jag trodde var en oskuldsfull och blyg tjej som kom in i klassen men hur fel hade inte jag!
Det visade sig att under all den oskuldsfulla fasaden så vistastes en självsäker tjej med mycket mod och karaktär. Hennes fasad som hon visade var som en säkerhetsfilt för vad jag antar var dömande personer. Det var på grund av bilden hon gav att jag först tog steget mot henne men jag ångar inte mitt val för att hon är nu en av dem mest knäppa och roligaste personerna som jag har träffat.