En obehaglig hobby


hobby

I vår värld finns det en gemensam hobby som vi alla har – att samla på oss fördomar. Försök nu inte bortförklara dig och kalla dig själv ”fördomsfri”, för vi är alla biologiskt programmerade att ha dem. Hur skulle vår hjärna kunna sortera och bearbeta allt vi ser och hör om den inte fick ha vissa förutfattade meningar? Att många av oss sedan har fler fördomar än vi behöver är beklagligt, men ett faktum.

Jag kommer ihåg en gång när jag gick i åttan. Jag var en ganska blyg kille när jag var yngre, ganska knubbig och i de flesta fall för snäll för mitt eget bästa. En dag kom tre niondeklassare som tillhörde, vad vi i åttan ansåg var, skolans tuffa gäng gåendes mot mig iklädda svarta, nitbesmyckade kläder och en blick som vi tolkade som ”rör du dör du”. Jag kände hur paniken växte desto närmare mig de kom och när de stannade framför mig och sade ”får vi prata lite med dig” trodde jag att min stund var kommen. I själva verket ville de bara säga att de hade hört att jag sysslade med gatukonst (som varit en stor källa för de fördomar jag fått smaka på) och undrade om jag ville hänga med dem till ”tunneln” och måla någon dag. Idag är dessa tre mina närmsta vänner, och i själva verket fromma som lamm och snällare än Dalai Lama. Vi umgås ofta, känner varandra på djupet och jag ångrar verkligen att mina fördomar stoppat mig från att ta kontakt med dem tidigare.

Trots att jag under mitt liv fått mina fördomar raserade dussintals gånger, och därför borde veta bättre, verkar dem tyvärr vara lika svåra att bli av med som pesten. Så fort man insett att alla som röstat på SD kanske inte extraknäcker som hin ondes närmsta män är man på en fest och ser en kille med märkesskjorta och backslick som verkar ha en sådan där tråkig överklassmentalitet. Killen kan säkert vara en riktigt trevlig prick, men på grund av mitt beroende av att förenkla min världsbild så mycket som möjligt avstår jag från att umgås med honom.

Även om jag personligen är full av dem är min inställning till dem densamma – alla fördomar, allt från att ”homokillar klär sig så snyggt!” till att ”invandrare vill bara förstöra vårt land”, är dåliga då de alla återspeglar en falsk bild av verkligheten och bara är ett tråkigt och bekvämt sätt för oss att slippa öppna upp oss för nya intryck. För det kommer alltid vara enklare att leva med en fördom än att göra sig av med den.