En bättre värld


aline9

Ett svart rum med två män och en naken kvinna. Detta är innehållet i den danska serien Blachman. Programidén går ut på att två män ska kommentera en kvinnas kropp och ha åsikter om den. Kvinnan i fråga får inte lov att säga något under hela sessionen.

I en värld där kvinnan länge har setts som en ägodel och ett objekt har vi i Europa kommit en lång väg att jämställa män och kvinnors värde. Det här programmet känns som ett steg bakåt. Vi lever i en värld styrd av pengar och där vikten av vad vi sänder för budskap till nya generationer verkar spela mindre roll. Budskapet att det är okej att hejdlöst bedöma en person efter endast utseendet förstår jag skrämmer folk. I min värld är det otroligt att utseendet fortfarande spelar så stor roll. Att vi inte kommit längre och kan försöka se till människans intellekt och det som gömmer sig på insidan. Bortom alla märkeskläder, skönhetsoperationer och allt smink. För mig är utsidan mer eller mindre obetydlig. Eller i vilket fall vill jag att det ska vara så. Så ser det ut i min drömvärld. Att vi ska börja se insidan och inte döma utsidan lika hårt.

Självklart kommer man alltid att bedöma folk efter utseendet. Det ligger i vår natur att försöka bedöma om personen vill oss illa eller väl. Men jag tycker att vi borde börja ge alla en chans. En chans att bevisa vem man verkligen är. För mig känns det som det mest rättvisa. Spelar det verkligen någon roll om folk uppfattar en som vacker eller inte? Det finns en myt som säger att vackra människor har ett lättare liv. T.ex. att man hjälper hellre en människa som man tycker är vacker än en som man inte tycker är lika vacker. I denna myt ser vi hur djupt rotad utseendefixeringen är i vårt samhälle. Varför skulle man inte vilja hjälpa en människa (oavsett utseende) i nöd?

Jag vet själv att jag kan vara fruktansvärt snabb med att bedöma en person på dess utseende. Jag vill sluta med det nu. Det är en ond cirkel och jag undrar vart vi kommer sluta. Jag kan bara gå till mig själv. Vill jag att folk runt mig ska bedöma mig varje liten sekund? Jag hade helst sluppit det men eftersom jag vet att det är så sanningen ser ut försöker jag att se ut så som jag vill bli uppfattad. Om vi slutar med vår brutala bedömning av folk eller försöker bedöma mindre så tror jag att vi skulle kunna skapa en bättre värld.