Dumt att döma direkt


bild

Jag tränar friidrott och tävlar så mycket jag kan. Jag gillar att hoppa längd och höjdhopp. Efter alla år av tävlande är det inte så konstigt att man skaffar sig nya kompisar som man brukar snacka med på tävlingar. Man blir mest kompis med de som bor i Göteborg, men för något år sedan började jag prata med friidrottare från andra delar av landet. Många av dem var väldigt schysta. Det var egentligen bara en kille som jag inte tyckte så mycket om. Jag stötte på honom första gången för ungefär 2 år sedan. Jag visste att han var väldigt duktig, bättre än de flesta andra höjdhoppara så jag tänkte att man kanske skulle vara lite extra trevlig mot honom. Han verkade vara ganska självupptagen och pratade bara med de allra bästa grabbarna. Jag var inte i toppen när jag var yngre och då verkade det som att den här killen inte såg mig och ignorerade mig. Så gjorde han också med de andra som inte var lika duktiga. Just då fick jag intrycket av att han inte var någon schyst person och jag tänkte inte bli kompis med honom.

Varje gång jag såg honom blev jag irriterad inombords: “suck, där kommer han igen”. Jag var glad att jag endast såg honom på SM och en annan stor tävling eftersom han bor i en annan del av landet. Jag började prata med mina klubbkompisar om att jag avskydde den där killen.
På SM för ett och ett halvt år sedan misslyckades han totalt och rev ut sig väldigt tidigt. Han missade till och med medaljplats. Ofta så brukar jag tycka synd om dem som misslyckas men denna gången kände jag lite skadeglädje faktiskt. Det var lite rätt åt honom och hans attityd tyckte jag, även om jag kunde se hur ledsen han var…

Nu i somras insåg jag att jag dömt honom för hårt. Det var i en tävling där han slog nytt personligt rekord och även blev bäst i Sverige för tillfället. Jag var imponerad och tänkte ge honom en chans, så jag gick och gratulerade honom. Jag förväntade mig en snäsning till svar, men han lät glad och berömde min insats. Jag blev förvånad och glad att han var så trevlig. På en annan tävling började vi två och några andra snacka som om vi var bra kompisar. Vi skämtade med varandra och jag insåg att denna killen inte alls var så tyken som jag trott.

Av detta har jag lärt mig att inte döma personer direkt innan jag lärt känna dem. Ett första intryck kan säga fel saker om en person.