Dömda


spårvagn-8-

Många människor här på jorden speciellt vi ungdomar måste alltid döma andra personer genom hur man ser ut eller vad man har på sig eller hur man är fixad i håret. Det är något som vi inte kan göra något åt eftersom det är något som som alla gör. Ibland kan en människa döma en annan person utan att han vet att han dömer honom. Så jag tycker att man först ska tänka efter innan man dömer den andra personen. Eftersom den personen som du dömde kan vara den personen som du drömmer om att vara med. Jag vill berätta om en gång då jag dömde en person att han var en elak person medan han var en snäll person.

Det var kl: 06:00 som jag vaknade och tog på mig mina kläder och åt frukost. Sen gick jag ut från hemmet och det var jättekallt ute och det blåste jättemycket, Jag stog och väntade på spårvagnen i ca 15 min och sen så klev jag på spårvagnen och det var ont om platser. Men det var en ledig plats så jag satte mig ner och kollade runt. Då såg jag en kille som hade på sig en tjock byxa och en tjock jacka och hade örhänge i det ena örat och såg elak ut, Då tänkte jag att han var en elak person. Sen så kollade jag runt igen och då såg jag en tjej som hade på sig en lång klänning och skinnjacka ovanpå. Hon såg snäll ut. Så tänkte jag att hon var en snäll tjej. Innan jag skulle kliva av på en hållplats så klev det på en gammal kvinna på spårvagnen. När hon gick förbi killen och tjejen så reste sig killen upp från sin plats och lät kvinnan sätta sig. Så tänkte jag efter: varför dömde jag att killen var en elak och tjejen var en snäll person? Då förstod jag att killen var en en snäll person när han lät kvinnan sätta sig på hans plats. Då lärde jag mig att man ska aldrig döma andra personer innan man själv känner .

Jag vill bara säga att man kan själv bli påverkad av att döma andra personer tex: när man umgås med vänner som dömer andra folk hela tiden , eller om man lever med en familj som dömer andra människor . Så kommer man tro att det är vanligt att döma andra folk för vi har sett andra som gör det. Det kan också bero på samhället som vi lever i om vi lever i ett samhälle som alla dömer andra så kan det vara vanligt. Så jag tycker att man ska först tänka efter innan man dömer andra personer och man ska ge tid till andra personen. Tex: jag känner en person som har umgåtts med ett gäng i nian som tycker om att döma andra så när hon började i gymnasiet så var det svårt att släppa sig själv att döma andra personer så det var svårt från början men hon tränade att inte döma personer som man själv inte känner. Man kan själv förbättra sig genom att man ska ge andra personer tid innan man dömer. Jag tycker också att alla borde få vara på sitt sätt utan att dömas av andra personer. Så skulle världen vara trevlig om folket kunde låta bli att döma varandra. Jag hoppas att ni som läser detta kommer att lära er att det är fel att döma någon annan som man inte känner. Man måste ge tid till andra personer så att vi kan döma honom eller henne.