Dömd på grund av utseende


slöja-med-eller-utan

Jag har gått igenom många situationer då jag känt mig dömd. Det har bland annat hänt mig på flygplatser, sommarjobb och i skolan. Att bli dömd kan vara allt från blickar till kommentarer eller handlingar. Men oftast försöker jag övertyga mig själv att det ibland kan ske omedvetet, för att även jag har dömt personer utan att mena något illa. Senaste gången jag kände mig dömd var för en månad sedan.

Det började med att jag sökte efter “höstlovsjobb”. Jag tänkte att det skulle bli lätt eftersom att jag bara behövde fråga min pappa om jag fick jobba på antingen hans frisörsalong eller gatukiosk. Jag skulle kunna hjälpa till med städningen eller hacka grönsaker, något simpelt. När jag först frågade honom var han tveksam, han påstod att det inte var en bra ide eftersom att båda affärerna ligger i för “svenska områden” och att på grund av mitt utseende och klädstil skulle det kunna leda till missnöje bland kunderna, vilket skulle påverka hans affärer.

Det han försökte säga var att han inte ville anställa mig på grund av min slöja och bakgrund. Jag var så förvirrad och arg för att han för det första själv inte är svensk, för det andra är han också muslim och så är jag framför allt hans egen dotter. Jag blev så besviken för att av alla så var det min egen pappa som dömt mig grövre än någon annan. Jag skulle hellre vilja bli dömd av folk jag inte känner i samhället än från min egen far. Det ska inte spela någon roll hur jag ser ut eller var jag kommer från, det finns ingen ursäkt för att skämmas för sin dotter och hennes identitet. Men även efter jag förklarat hur jag kände och mina åsikter, gav han mig ändå inte jobbet.

Att bli dömd är aldrig en skön känsla. Det kan vara stressigt att ständigt tänka på exempelvis vad man har på sig, hur man ser ut eller vad andra tycker och tänker om en. Med tanke på att man försöker smälta in så mycket som möjligt i samhället, börjar man själv döma andra som gör eller ser annorlunda ut. Men vad är meningen med att döma någon, vad vinner man på det? Det enda den leder till är sårade känslor, ilska och negativitet. Det spelar ingen roll om man dömer någon omedvetet, man ska ändå vara försiktig med vad man gör och säger. För till och med små kommentarer kan ha en stor påverkan.