Dömd för sitt funktionshinder


Min kusin är en av de absolut smartaste personer jag känner, han går tredje året på naturvetenskapsprogrammet och har högsta betyg i nästan alla ämnen. Han är intelligent, trevlig och väldigt social, men han har också en CP-skada. CP-skadan gör honom funktionshindrad, rullstolsburen och det kan också vara svårt att urskilja vad han säger, men den gör honom inte utvecklingsstörd.

Jag minns att han för ett par år sedan stammade ganska kraftigt vilket gjorde det ännu svårare att höra vad han sa. Jag förstår att det kan vara svårt för många, inklusive mig själv, att förstå människor med nedsatt talförmåga, men något som gör mig upprörd är när vissa människor klassificerar personer de inte förstår som utvecklingsstörda. Alla människor borde bemötas med respekt oavsett förutsättningar och jag tycker att vi alla har ett ansvar i att inte bedöma någon direkt och utifrån det vi kanske inte förstår.

En dag, under den period då min kusin stammade och var svår att förstå, skulle han åka färdtjänst hem från skolan. När taxichauffören hade åkt till gatan där min kusin och resten av hans familj bodde visste chauffören inte vid vilket hus han skulle släppa av honom. När min kusin försökte berätta för honom förstod chauffören inte vad han sa. Vad min kusin har beskrivit blev båda då upprörda eftersom de inte kunde kommunicera med varandra, min kusin försökte berätta för chauffören, men han förstod inte. Chauffören blev mer och mer irriterad och snäste åt min kusin när han försökte förklara. Han antog att min kusin var utvecklingsstörd och inte ens visste var han bodde eftersom det inte gick att urskilja vad han sa. De åkte sedan tillbaka till skolan eftersom chauffören inte visste var han skulle släppa av min kusin och lyssnade inte på honom när han försökte berätta utan istället bara antog att han var utvecklingsstörd p.g.a. hans CP-skada och talsvårigheter.

Min kusin var väldigt ledsen, sårad och kränkt, och kände sig dömd efter händelsen. Han fick senare en ursäkt från färdtjänstbolaget när hans föräldrar drivit detta för att få upprättelse för honom.

Detta är ett exempel på när en funktionshindrad blivit bedömd utifrån andras okunskap. Jag förstår att det kan vara lätt att ibland döma funktionshindrade, jag gör det själv ibland, kanske just utifrån att det är klassificerat som ”annorlunda” eller ”udda” och annorlunda är något jag tror många människor ofta är lite rädda för. Om en funktionshindrad person har en nedsättning av talet och det är svårt att urskilja vad personen säger tror jag att många inte anstränger sig för att lyssna utan bara antar att personen i fråga är utvecklingsstörd. Men jag tycker att man ska försöka att se förbi funktionshindret och se människan bakom istället.