Dömd för brädan


dömd-bilden

I somras var jag och mina polare och skejtade i Eriksberg en dag. Klockan kan väl ha varit ungefär 6 när ljuset började bli för krångligt att filma i, och vi kickade iväg till en Tempo affär för att köpa något att käka. Jag minns att jag köpte en vitlöksbaguette och en cola. Vi hittade en 7-trappa i närheten, alltså en trappa med sju trappsteg, där vi satte oss för att käka och ta en break. Trappan låg i en stor innergård skulle man kunna säga, med dom ”nybyggda” höga lägenheterna runt om. Och där satt vi i ungefär tio minuter och bara åt och chillade, innan en tant och en gubbe kom fram till oss och sa:

-Ge er iväg härifrån! Se så! Sa dom, helt från ingenstans.

-Ursäkta? Svarade vi, även om vi visste varför. Det var inte första gången.

-Vi vill inte ha såna som er här, med era satans brädor. Ni bara förstör och för oväsen!

-Ehhm, vi har inte ens åkt här än, vi har bara suttit och käkat baguette? Stör det eller?

-Det spelar ingen roll, vi som bor här är trötta på ligister som ni, stick härifrån nu! Skrek gubben åt oss.

-Vad fan har vi gjort!? Skojar du eller? Sen när får man inte käka i offentligheten!? Skrek vi tillbaks.

Gubben och tanten blev helt röda i ansiktet. Det kanske var pga. att dom inte hade något att komma med egentligen.

-Nu gör ni som vi säger innan vi ringer polisen! Försökte tanten.

-Men för helvete gör du det då, vad ska du säga till dom, att vi lät för högt när vi tuggade? Idioter… Svarade en kompis till mig.

-Visa respekt för dom äldre! Befallde gubben och stirrade förbannat på min kompis. Sedan började han dra snacket om att folket som bodde här inte vill ha skateboardåkare och oväsendet osv. Men vi hade ju faktiskt inte åkt någonting, vi hade inte ens försökt att dra trappan. Och det sa vi också, men då svarade dom med att dom hade suttit och tittat på oss hela tiden från deras lägenhet.

-Men för i helvete i så fall har ni ju sett att vi inte åkt någonting!

-Jojo vi har sett er, och nu är det ni som försvinner härifrån! Begriper ni det!? Gubben var rasande.
I vanliga fall brukar vi bara käfta emot folk som ber oss att dra ifall dom förolämpar oss när dom gör det, påhoppad liksom. Annars så sticker vi bara. Men nu hade vi ju inte ens åkt någonting och dessutom så förolämpade de oss från ingenstans. Men den dagen så hände det när ljuset ändå var på väg bort och vi hade fått filmat det mesta vi skulle och våra busskort slutade gälla inom någon timma, så vi skulle ändå kicka hem snart. Så vi sa bara att dom kunde dra åt helvete och så stack vi. Jag tycker att de använde ett ganska uselt sätt att gå till väga. Man behöver ju inte komma fram och vara oartig? Då får dom räkna med att man käftar emot.