Dömd


Jag kan faktiskt inte komma på någon specifik gång som jag märkt att jag blivit dömd. Dock så blir alla dömda hela tiden, jag dömer också folk rent automatiskt.

Om man ser en kille med emo kläder, då kopplar man direkt hans utseende med hans personlighet. Vilket kanske inte alls stämmer, han kanske är en jätte mysig kille. Men vi tror automatiskt, vi antar helt enkelt att han skär sig själv, lyssnar på emo musik och är allmänt deppig och trött på livet. Det gör vi automatiskt, ibland utan att tänka på det. När folk går förbi på stan eller i skolan gör vi en uppfattning om deras personlighet baserat på utseende, röst och beteende. Detta tror jag sker i hjärnan tidigt i livet, för att känna av om personen är att lita på.

Tänk själv på sagan om Snövit, kunde man inte snabbt redan som liten se att drottningen var ond, elak och självgod? Att snövit var god och vackrast i landet? Jo det kunde vi, det tror jag att vi människor kunnat länge. Att kunna bilda sig en snabb uppfattning om bytesdjur eller främmande människor var en överlevnadsteknik. Om vi inte kunnat avgöra att drottningen var ond skulle hon lurat oss in i förtroende. Vi skulle blint tro att hon var god och antagligen fått vårt hjärta ur skuret som det var menat med Snövit.

Detta sitter kvar och så fort vi ser en ny person gör vi en uppfattning och dömande av personen.