Dömd


Dömda
Att döma är naturligt och alla vi gör de, ändå så finns de personer som säger att dom inte dömer någon. Fast de gör vi, vi dömer folk för deras utseende, hur dom klär sig och hur dom beter sig eller vart man kommer ifrån. Men varför dömer vi när vi vet att de gör ont att bli dömd. Men man tänker inte på de ibland man gör de utan att tänka på de, de kan vara en vana man har, och för vissa är de svårt att sluta med de.
Jag själv har varit dömd och dömt andra. Jag dömdes för hur jag såg ut vad jag hade på mig och vilka jag umgicks med. Jag va mer för mig själv och hade inte så många kompisar, jag hade en bästa kompis och hon hade de svårt också men vi hjälpte varandra. Vi var ensamma, vi hade inga andra kompisar o vara med. Jag hade inte märkes kläder på mig och när man har vanliga kläder som man trivs med som inte va så dyra så kollade alla på mina kläder och började skratta. Jag hade ett dåligt självförtroende den tiden med, men nu har de blivit bättre sen jag flytta från det stället jag bodde på. Jag känner nya människor och har nya kompisar. Mitt självförtroende har blivit mycket bättre än va de va för två år sedan. Jag bryr mig inte va folk tycker om mig eller va de säger om mig, de kan inte vet har man inte ont utav.
Jag har dömt många, men en utav dom dömde jag för hur hon gick. Vi var några som satt och pratade så gick de en tjej förbi oss och så sa jag direkt hur går hon? Kolla på hur hon går började jag säga men jag tänkte inte mig när jag sa de, jag bara sa de. Men när jag tänker efter så sa jag något fel, jag dömde en person. Så nu tänker jag innan jag säger något så att jag inte dömer folk bara så eller gör de bara för att jag inte har något att säga.
Men alla måste tänka på vad dom säger innan dom gör de, för vissa kan höra de du säger och kan ta illa upp eller bli ledsna. Så man vet hur de är att bli dömt så borde man tänka efter o inte döma folk bara så för alla kan bli ledsna.