Dömande vänner


image

Jag har mycket kompisar som har väldigt lätt för att döma folk, nu menar jag verkligen inte alla men många. Mina kompisar har alltid fina kläder och bryr sig hela tiden om hur dom ser ut och vad dom gör. Det går inte att gå i stan med dom utan att de sägs taskiga kommentarer om människorna som går förbi. Självklar säger dom inte någonting om varje person utan det är några få som går utanför deras norm.

Det är inte bara dåliga saker dom säger om folk såklart, det händer ofta att någon kommenterar t.ex. vilken fin tröja eller vilket fint hår hon/han hade. Jag tror att de dömer folk så lätt för att där jag kommer från så finns det en viss norm, nästan alla där har samma norm. När de sedan kommer till en annan ort där folk kanske tänker eller ser annorlunda ut så är det någonting som inte riktigt stämmer in. Det var till och med vissa gånger de pratade med någon som var lite annorlunda enligt dom, och efter de va de nästan ”chockade” över att hon faktiskt var väldigt trevlig och rolig.

Där jag bor är det nog ganska viktigt att följa normen för att ha vänner. Man vill gärna inte släppa in någon som är lite annorlunda. Jag har aldrig märkt av att någon dömer mig på något sätt vilket jag är tacksam för. Självklart är det inte så att man inte får vara sig själv men man ska gärna inte sticka ut för mycket eller gå utanför normen.

På min gamla skola var det väldigt tydligt vilka som följde normen och inte. Där jag går idag är det inte alls på samma sätt, ingen verkar bry sig om vad någon gör eller vad man har på sig. Detta tycker jag är jätte skönt. Innan jag började på denna nya skolan så tänkte jag inte alls mycket på normer och hur mina vänner faktiskt dömde folk. Det har jag märkt nu i efterhand när jag ser att ingen annan håller på som de gjorde.

Jag hoppas att jag själv inte har varit lika dömande mot människor som de var. Innan jag märkte hur det faktiskt var så kan jag säkert ha varit lika dömande och sagt taskiga kommentarer till folk man aldrig har pratat med, jag visste inte vad jag gjorde då. Jag vet att jag fortfarande dömer folk, det gör alla någon gång. Det är ganska spännande ändå om hur folk tänker om andra människor.