Döm mig inte efter min hudfärg


dömda

Man dömer folk varje dag. Vare sig man tänker på det eller inte. Man dömer folk utifrån det dom har på sig, hur dem ser ut och hur dem beter sig bland människor. Jag själv dömer människor omedvetet varje dag utifrån vad dom har för klädstil. Men det behöver absolut inte betyda att de fördomarna stämmer. Jag blir säkert dömd hela tiden av personer som jag inte känner på grund av kanske hur jag beter mig. Man vet ju inte hur en person verkligen är innan man har fått lära känna den.

Jag tänker berätta om en händelse som inträffade under en dag som jag och min klass var i stan på en mässa.
Det var tisdag och vår klass var på en mässa för mänskliga rättigheter. Vi var på olika seminarium under två dagar eftersom vi hade ett skolprojekt om just mänskliga rättigheter.
Jag var med fyra andra kompisar och vi skulle gå in i en sal och lyssna på ett seminarium. Alla elever fick varsitt passkort som man behövde när man gick på de olika seminariumen. Vi var just påväg in när en man stoppade mig och bad om att få kolla på mitt kort. Jag visade självklart kortet och fick sedan gå in. Det var inget konstigt med att han frågade om det för det är ju trots allt hans jobb. Det konstiga var dock att två av mina kompisar hade gått in precis innan mig utan att någon bad om att få se deras kort. Efter att jag hade gått in så gick mina andra två kompisar in och de blev inte heller tillfrågade om deras passkort. Det första jag tänkte på då var: är det bara för min hudfärg som han just stoppade mig? Varför bad han inte om deras? Trodde han att bara för att jag är utlänning att jag försökte smita in? Jag blev lite sur eftersom att det hände och jag tänkte på det under hela det seminariumet. Jag är född i Sverige och jag har bott här hela mitt liv så jag anser då självklart mig själv som svensk. Så det påverkar en känslomässigt när en sådan sak händer.
Mannen som stoppade mig kanske inte alls har fördomar emot utlänningar eller han kanske inte ens tänkte på det utan bara valde någon slumpmässigt och kontrollerade om man hade passkort.
Jag uppfattade det dock som att det var för min hudfärg på grund av sättet han kollade på mig och inte ens reagerade på de andra jag var med.

Det jag vill säga med detta är att man inte ska ha fördomar mot någon människa utan att man vet hur dem är som personer.