Den tjejiga tjejen?


Den tjejiga tjejen?

Vi människor dömer varandra varje dag. Anledningarna till detta kan vara många. Det kan vara för att själv känna sig bättre, på grund av okunskap eller på grund av fördomar vi fått från vår omgivning. Ofta när vi dömer andra gör vi det utan att veta tillräckligt mycket om en person för att döma dem, man går bara efter utseende. I många fall dömer vi också utan att tänka på det.

Jag pratade med min kompis bror på väg till deras sommarstuga. Vi satt ensamma i bilen medan de andra fyllde på resegodis. Vi pratade allmänt för att lära känna varandra, och han frågade mig vad jag gjorde på fritiden. Jag sa att jag precis hade börjat träna cheerleedning och han brast ut:

-Jaha, då är du en sån tjejig tjej!

Det var ju inte något allvarligt att bli dömd till, men det var ändå en förutfattad mening han hade om mig bara för att jag tränade cheerleeding.
Jag blev dömd att vara på ett speciellt sätt bara för att jag höll på med en viss sport.

Många dömer andra för att de är rädda för att själva blir dömda. Jag tror att det skapar en ond cirkel. Därför tror jag på att behandla andra som man själv vill bli behandlad. Om jag inte dömer någon, bara för att jag själv inte vill bli dömd, och alla andra tänker likadant skulle ingen någonsin bli dömd. Tyvärr fungerar det inte så, men om man själv tänker på att inte döma andra, kan det bara bli bättre.