Den nya killen


Dömda

Jag minns en höstdag. Jag var på min fotbollsavslutning och skulle åka och spela en fotbollsmatch efter den, så vi fick gå upp först på scenen för att vi skulle hinna dit. Jag hade inte tränat på ett tag och vi hade tydligen fått en ny kille i laget som skulle vara med och spela med oss för första gången idag. Det var första gången jag träffade honom. Mina lagkompisar berättade att han tidigare hade spelat i IFK och var forward, samma position som jag spelade den säsongen.

Mitt första intryck när han kom in var inte speciellt bra, han sa inte så mycket men jag fick ändå känslan av att han skulle vara lite divig och tro att han var bäst. Jag tror att det var p.g.a. att alla i laget pratade om att han spelat i IFK. Jag tänkte för mig själv: “Varför han ville börja spela med oss? Det är ju nivåskillnad mellan oss och IFK?”

Matchen startade och jag fick sitta på bänken till en början, både för att jag inte hade tränat på några veckor och för att den nye killen skulle få chansen. Han startade inte heller i och för sig, men han fick göra ett inhopp och spela forward. Den positionen som jag hellre hade velat spela på. Jag fick gå in som back istället. Jag tror och att han gjorde mål den matchen också. Även om det var en träningsmatch och motståndet var ganska dåligt så gjorde han ett fint mål, i hans första match. Men det ändrade inte mitt omdöme av honom, även om jag sprang fram och firade med honom.

Det skulle dröja ett tag tills jag skulle träffa honom igen, jag hade fotbollsuppehåll och spelade innebandy under vintern och började inte med fotbollen igen förrän början av mars. Vi träffades på en träning och pratade en del. Jag fick även höra från de övriga lagkamraterna att han var väldigt duktig på försäsongsträningen och han var den som sprang mest på planen. Han var den som tog den där onödiga löpningen som ingen annan gjorde. Inte bara det, han gjorde många mål med. Så jag började försöka ändra min dom över honom och lära känna honom bättre.

Vi började prata lite om fotbollen och varför han hade bytte till oss från IFK. Han berättade att han inte trivdes bra där och inte fick spela på den position han var bäst på (forward). Han visade sig vara trevlig, rolig och han var inte så tyst av sig som jag först hade trott. Vi körde några övningar tillsammans och han var väldigt duktig. Samma träning fick jag reda på att jag inte skulle spela forward denna säsongen, utan jag skulle börja spela mittback med min bror istället (jag är tvilling och jag och min bror kompletterar varandra väldigt bra som mittbackar). Det var även därför som jag inte fick spela forward den där träningsmatchen i höstas.

När jag nu hade börjat lära känna den nya kille från IFK, så fick jag reda på att han var 98:a (jag är själv 97:a) och jag blev väldigt imponerad av att han var så duktig och var ett år yngre. Jag började få en helt annan uppfattning av honom. Jag hade fått fel intryck av honom, han är inte divig någonstans, han är tvärtemot. Han är ödmjuk trotts att han gör väldigt mycket mål. Vi vann vår serie denna säsongen, mycket tack vare honom och hans mål, i de tre första matcherna gjorde han hattrick. Så min dom av att han skulle vara duktig var helt rätt, men om hans personliga sida hade jag fått helt fel uppfattning.