Den hemska bedömningen


En sommardag för ca ett år sedan besökte jag min dåvarande pojkvän som bor i Stockholm. Jag hade vart tillsammans med honom under en lång tid och eftersom vi levde i ett långdistansförhållande och bodde hos varandra när vi träffades så var jag väldigt nära med hans familj.

Hans storebror Martin föddes med en sjukdom. Detta gjorde att han inte kunde gå riktigt utan förflyttade sig mestadels med hjälp av rullstol, han var även förståndshandikappad vilket gjorde att han var 24 år kroppsmässigt och som ett litet barn i huvudet. Mycket av sin tid spenderade han framför barnprogram och att leka med barnleksaker. När jag träffade honom första gången visste jag redan om att han hade en sjukdom. Martin var en riktig tjejtjusare och han var riktigt förtjust i blonda tjejer, precis som jag. Varje gång han var hemma och jag bodde där brukade jag ofta kolla tv med honom. Innan jag träffade Martin hade jag aldrig pratat eller umgåtts med en förståndshandikappad person. Detta innebar att jag både var obekväm i alla situationer och jag tyckte även det var lite småläskigt att vara nära en sån person då det var något jag verkligen inte är van vid. Efter att ha vart tillsammans med min pojkvän i flera år hade jag även hunnit träffa Martin ett ex antal gånger. Jag kände mig nu inte obekväm med situationen och jag hade inte längre den läskiga känslan inom mig.

Den sommardagen för ett år sedan var jag och min pojkvän ute på stan. Jag har tyvärr en förmåga att döma människor efter hur de beter sig. När jag då såg den tjejen ute på stan som betedde sig lite märkligt uttryckte jag mig klumpigt mot min pojkvän. Jag sa att hon såg väldigt speciell ut och undrade vad hon höll på med. Tillbaka fick jag ett snäsigt svar att den tjejen var faktiskt Martins vän, och hon var liksom Martin förståndshandikappad.

Efter den händelsen vågar jag inte riktigt uttrycka mig på det sättet om sådana saker längre. Jag har ingen aning vad människor har för bakgrund eller om de lever med en sjukdom. Jag har därför blivit en erfarenhet rikare vilket har gjort att jag nu tänker efter lite mer innan jag uttrycker mig klumpigt.