Den här platsen


Ett område i utkanten av Göteborg kan idag ses som en av stadens bästa, mest välskötta och det område som innefattar minst problem. Området är till utsidan fylld av glädje, kunskap och framförallt pengar. Pengarna där är inte någonting som bara syns genom utseendet, genom stället man kallar hemma och vilken bil pappa kör runt i. Pengarna i detta området är så mycket mer än så, det är DET. Det som får allt att rulla, det som får allt att leva, men samtidigt det som får platsen att vara en av de värsta på jorden. På den här platsen har pengarna fått för stort utrymme, den här platsen är beroende av pengar, av status och av prylar.

Det är den här platsen som får den smarta människan att må dåligt, människan som tänker ett steg längre och människan som insett att pengar inte är allt. Den smarta människan i detta fallet har alltid varit jag. Jag har sett förbi de andras falska leenden prydda med ett läppglans för över femhundralappen. Jag har sett hur de på något sätt även tävlar mot resterande för att inte halka efter, för att inte hamna utanför den egentligen påhittade gruppen. Men jag har också sett hur de skrattat av lycka över att få vara en av DEM. Men jag har aldrig varit en av DEM, en av de som kunnat bli lycklig av ett läppglans för pengar som egentligen kunnat gå till så mycket mer. En som tävlar i antalet dyra väskor, inte för sig själv utan för andra. Det har aldrig varit jag. Ändå så blir jag dömd för att ha varit det.

Den här platsen är därför någonting jag skäms över, inte bara skäms över utan SKÄMS över. Därför när jag säger var jag kommer ifrån brukar jag aldrig berätta sanningen, ett enkelt Göteborg räcker för mig. När det behöver avanceras nämner jag kanske statsdelen om jag känner mig trygg, men redan då får man blickar och man märker tydligare än folk tror hur personen i fråga rent av dömer. Den här personen har i många fall aldrig varit i min statsdel, har aldrig träffat någon därifrån tidigare, utan dömer helt enkelt bara efter vad ryktet säger. Ryktet är inte alltid sanning, men ryktet är alltid det som hörs, syns och talas om. Ryktet i frågan regerar.

Platsen jag pratar om är idag en plats där människor inte mår bra. Platsen är idag en tävling, en tävling om det bästa. Platsen är idag enligt många för bra för att vara sann, samtidigt som den idag är ett rent helvete. Platsen är idag dömd för något som den inte är. Platsen är Askim.