Den bättre


Love

– Jag har inte riktigt bestämt mig för vilket betyg jag ska sätta än men är det så att din syster är lite bättre i fysik än vad du är?

Lite chockad över den dömande frågan började tankarna rusa. Skulle jag vara ärlig? Säga att hon var lite bättre? Jag strävade ju efter samma betyg. Efter några sekunders tänkande valde jag att vara ärlig och svarade snällt sanningen.

– Ja… jo, hon är lite bättre än mig i fysik.

Det var inte första gången som jag blev jämförd med min tvillingsyster. Det händer ofta. Människor tar förgivet att om man är tvillingsystrar så är det som om man är en och samma person. Men en är alltid bättre.

– Ja, jag var lite osäker men jag ska fundera lite så får ni reda på betygen om några veckor.

Några veckor senare satt vi i det stökiga klassrummet. Läraren var ute i ett enskilt rum och en efter en blev uppropad till att få reda på betyget. Klasskompisarna pratade i mun på varandra, det var ingen ordning någonstans. En av mina kompisar kom med ett stort leende på läpparna tillbaka i klassrummet efter ett gott omdöme. Hon hade varit på gränsen till att få ett B i betyg men fick slutligen ett A. Jag hann precis gratulera henne innan min systers namn blev uppropat. Jag visste redan vilket betyg hon skulle få. Hon skulle få det högsta, såklart.

Efter några minuter var det min tur. Vi möttes i dörröppningen. Glatt mimade hon resultatet, hennes läppar formade ett A. Jag blev glad för hennes skull men satte ännu högre krav på mig själv. Hon önskade mig lycka till medan jag öppnade dörren och gick in i rummet, spänd över vilket resultat jag skulle få. Läraren babblade på om hur det hade gått genom åren och det tog en evighet innan hon äntligen kom fram till betyget. Jag var redan förberedd, jag visste redan att jag skulle få ett B. Trots det blev besvikelsen lika stor.

Att vara tvilling är bland det bästa som finns, tänk dig en syster, din bästa vän och din andra halva. Hon finns alltid där. Vi har alltid gått i samma klass, haft samma lärare, likadana läxor och gemensamma kompisar. Men att ha en tvillingsyster har också sina nackdelar. Man tävlar, tävlar om vem som är bäst. Ett B är inte dåligt men när man har ett högre resultat att jämföra sig med så blir det automatiskt dåligt. Det värsta är ändå inte att jämföra sig med henne, det värsta är att bli jämförd av någon annan, en lärare.