Buss


Jag, min mamma och mina två systrar satt på en buss för ett par år sedan. Det var bara vi och en äldre dam på bussen. Jag och mina systrar satt på ett ”fyr-säte”, och mamma satt lite längre bak i bussen.
Vi hade väldigt roligt ihop och skrattade tillsammans. Helt plötsligt kommer damen fram till oss och säger ”Är ni handikappade eller? De där sätena är till för pensionerade och gravida!”. Medan hon ska fortsätta skälla på oss går mamma fram till tanten. Det är inte ofta hon blir arg, men den här gången var hon jävligt förbannad, så hon gav tanten en utskällning.
Varför? Dels för att damen även hade börjat prata om politik och ”dagens ungdomar i samhället” (hon verkade vara engagerad i någon politisk förening) men främst för att vi inte hade gjort något fel.
Vi satt inte med fötterna på sätena, vi var inte så högljudda att det störde ”hela” bussen, vi hade bara roligt. Kände hon att hon gick miste om sitt pensionärssäte fanns det fyra till bredvid oss. Och femtio mer platser på hela bussen.
Det var en konstig upplevelse, för helt plötsligt hade vi blivit skällda på av ingen anledning. Personligen funderar jag på om damen hade vågat säga till oss om mamma satt bredvid oss, eller om det hade funnits fler personer på bussen. Kanske hade hon inte vågat vara lika öppet dömande då.