Billig!


billig1

Vi människor är fantastiskt bra på att döma utifrån en väldigt liten mängd information. Man vill stämpla folk med en stor stabil stämpel, precis som om människor var brev vill man stämpla dem och föra in dem i fack. Inte sällan går det så långt att man känner att man inte har kontroll när man inte kan placera en människa i ”sitt” fack.
Detta gör vi konstant. Inte minst på grundskolan! Under min tid på grundskolan utspelades otaliga scenarion där elever både dömde och blev dömda. En vardaglig stämpel som användes var stämpeln som hade ordet ”billig” ingraverat på undersidan.

Det är en helt vanlig dag på skolan, tjejen med det korta, urringade linnet kommer in genom dörrarna. Hennes hår är sönderplattat och det allt för urringade linnet når knappt över byxlinningen. Hon går fram till några kompisar som består av ett tiotal ungdomar, till största delen killar, som står i en ring. Hennes kroppsspråk är överlägset och överdrivet. Killarna som står runt henne verkar otroligt intresserade av området på henne mellan naveln och huvudet och någon sneglar mot hennes bakre del.
Några tjejer och killar står lite längre bort. Blickarna mot tjejen som nyss kom genom dörren är skarpa och genomträngande. Tjejerna vill inte ens ta i henne med tång och merparten av killarna säger sig inte vilja ha henne som flickvän alls.
Hon hade blivit stämplad sedan länge. Orden hora och billig klängde efter henne dag efter dag. När man tänkte efter kändes det riktigt taskigt men det var något med att hon redan blivit placerad i detta fack som gjorde det så svårt att flytta henne från det. Hennes plats var bestämd redan från första dagen och första intrycket. Det enda som krävdes var några klädplagg en kvinnlig kroppsform.