bestäm dig!


Jag åkte buss. Det var morgon. Längre fram i bussen gav några tjejer komplimanger till en annan för hennes snygga jacka. Någon frågade om den var av läder. Tjejen med jackan svara ja. En tjej röst bröt ut och nästan skrikande sa den. – Är du knäpp. Du bidrar ju till produktionen skin och slaktdjur, bryr du dig inte alls om miljön och de djur som måste slaktas för att du ska få ha din jacka? Jag tittade för att se vem det var, om det var någon jag kände. Jag kände inte igen henne men hon hade suttit någon rad bakom de fnittrande tjejerna och stod nu upp, nästan skrikande argumenterande över varför det alltid var fel med att konsumera djur och använda djurs skin. Jag blev irriterad, inte över hennes åsikter utom hennes agerande. Hon har all rätt att tycka som hon vill men man hoppar inte på främlingar på det sättet.
Jag såg samma tjej igen i stans shopping center då hon kollade in och köpte exakt samma läder jacka. Jag försökte inte bry mig om saken hon fick väll tycka och göra som hon ville.
Varje gång jag åkte buss var hon där och varje gång hade hennes åsikter och värdering förändrats till det motsatta. Det drev mig tokig. Jag tänkte. ”Kan hon inte bestämma sig vars hon har sina åsikter och sluta upp med att gå på främlingar och prata så högt att ingen på bussen kan undgå vad hon säger. Hur svårt är det att tänka innan man agerar.”