Att döma utan fakta


Jag ville hitta henne, och ställa henne mot väggen. Detta var inte okej. Känslorna exploderade när du berättade om att din lärare hade på ett väldigt olämpligt sätt påstått att du hade anorexia.

”Du ser smal ut, äter du?” hade hon sagt utan förvarning helt från ingenstans till dig. Det är inte okej. Chockad till svars fick du fram att du alltid varit allmänt smal och äter mer än de flesta. Och jag vet, du har alltid varit så och det är inget som är nytt. Du har ärvt det av din mamma och du är nog den som käkar mest av alla i våran krets. Att någon bara ska anta på grund av utseende utan någon information är helt absurt. Om det i sådana fall är så att din lärare skulle varit orolig kunde hon ju gått till skolsköterskan och se om det är några problem, eller åtminstone ta upp fakta innan hon dömer.

Jag menar om det var så att det var en elev som skulle varit kraftigt överviktig så skulle det verkligen inte hända att hon kom fram och sa något i stil med ”Du ser lite kraftig ut, hur mycket äter du?”. Varför ska det finnas en sådan norm att om man är ”för” smal så är det okej att påpeka men om man är tjock är det något man undviker. Det är så fel på många sätt och att hon ska få försämra ditt självförtroende för det är du verkligen inte ens värd.

Men så länge du vet sanningen så är jag nöjd. Ingen har rätt att döma efter det yttersta.

/Din bästa vän