Att döma någon


sex_ikon

Att döma någon

Att döma är naturligt och det är något som vi alla gör, ändå finns det personer som säger att dom inte dömer någon. Fast det gör vi, vi dömer folk efter deras utseende, klädstil, hur man beter sig, eller var man kommer ifrån. Vi dömer andra människor utan att ens tänka på det. Men varför dömer vi andra när man själv vet hur ont det göt att bli dömd?

Jag har själv både blivit dömd och dömt andra människor. Tillexempel om jag är på stan med en kompis och vi ser någon som ser annorlunda ut eller har en speciell stil. Kan vi ibland skratta eller kommentera, dock inte så att personen hör men det är ju ändå taskigt när man tänker efter.

Själv har jag också blivit dömd, i högstadiet gick jag i en klass med nästan bara killar. Det var kanske 17 killar och 4 tjejer i klassen. Jag och en av tjejerna i min klass brukade umgås med alla killar och då blev man som en av dem, vi gjorde nästan allt som de gjorde och folk tyckte att vi betedde oss så som killar gör. Vi märkte att folk kollade snett på oss ibland när vi satt där i uppehållsrummet med alla killar och va ganska högljudda. Vi brydde oss inte så mycket om folk som kollade snett eller snackade skit men ändå stör man sig på att människor dömer en utan att dom ens känner en. Eftersom jag gick i en klass där majoriteten var killar förväntade sig lärarna att vi tjejer alltid ska vara lugna och bete oss fint medan killarna var de som var stökiga och bråkiga. Lärarna kunde ge oss kommentarer som ”skratta inte åt killarna när dom försöker vara roliga” ”visa att ni är mognare än dem” osv. Så bara för att jag är tjej betyder det att jag inte får skratta åt något jag tycker är roligt, bara för att jag förväntas vara duktig och skötsam. Då känner man sig dömd för att man är tjej och man förväntas alltid vara duktig. Jag gillar att umgås med killar mer än med tjejer för att killar inte snackar så mycket skit om varandra som tjejer gör, och jag vill inte bli dömd eller ses som en pojkflicka bara för att jag umgås med killar, det är liksom mitt egna val.

Jag stör mig på att folk alltid ska döma en bara för att man inte är som alla andra eller som så som man förväntas vara. Det finns egentligen inget som säger hur en kille eller hur en tjej ska vara. Det är bara något dumt som vi människor har kommit på för att ha en ursäkt till att kunna döma varandra.