Att döma eller bli dömd


Jag tror att alla människor dömer och har dömt andra. Jag tror att folk gör det varje dag undermedvetet och medvetet. Jag har dömt folk många gånger i mitt liv och många av dom gångerna har nog dessutom varit utan att tänka på det. Det kan handla om allt från att döma någons kläder, utseende, stil, talesätt osv. Så fort man säger något om en person man inte känner dömmer man den. Oavsett om det är positivt eller negativt. För att döma någon behöver man inte säga något negativt om en person, det finns olika sätt att döma personer.

Jag har dömt folk både negativt och positivt. När någon har gått förbi mig på stan med kanske nästan bara märkeskläder är det lätt att döma den personen efter att han/hon är rik och tvärtom med någon som har trasiga kläder. Jag har dessutom dömt folk över facebook, instagram osv. Över internet och bilder med andra ord. Egentligen tycker jag det är väldigt fel att döma folk på förhand eftersom man inte vet något om personen och jag försöker att inte göra det. Men ändå dömmer jag och säkert de flesta andra människor på förhand, fast oftast undermedvetet.

Jag minns så väl en gång när jag dömde en person. Jag tyckte hon verkade konstig, barnslig och att hon trodde sig väldigt mycket. Mycket av det jag tyckte om henne tyckte mina vänner också så det var nog ett skäl till att jag började hålla med dem. Men det är ingen ursäkt för jag har mina egna uppfattningar och åsikter trotts allt.
Efter en tid då jag började prata med henne så visade det sig att hon var en jätte skön person som var hur trevlig som helst. Vi klickade nästan direkt och det slutade med att vi började umgås dagligen och efter en längre tid blev vi så kallat bästa vänner. Idag pratar vi däremot inte längre men det är ändå sjukt hur man kan tycka så mycket om en person som man aldrig ens pratat med.

Jag har lärt mig något sen den gången. Varje dag av livet ger varje människa ny erfarenhet och sedan dess har jag försökt sluta att döma folk jag inte vet någonting om. Det förekommer stunder idag då jag dömer folk undermedvetet och medvetet iallafall, det vore en lögn om jag sa att det inte är så..