Alla “smala” svälter sig … eller?


Uttrycket ”vilken tjockis du är!” gör ont. Man pratar alltid om att man inte ska döma folk som är lite överviktiga för att det är otrevligt och taskigt. Det håller jag med om till hundra procent. Jag tänker att bara för att man är lite större än andra så behöver det inte betyda att man äter för mycket eller att man äter skräpmat. Man bestämmer inte hur man ser ut och man föds ju alla olika, ingen är den andre lik och det är ju något fint, right? Jag tycker att vi bör ta vara på våra olikheter och att uppmuntra varandra istället för att med ord, blickar och dylikt trycka ner varandra.
När jag gick i tvåan så minns jag hur en av de äldre tjejerna kom fram till mig och frågade om jag aldrig äter något. Det kändes. Jag hade svårt att en svara på den frågan då det är ett väldigt personligt och skört ämne enligt mig. Jag har i hela mitt liv fått höra att jag är för smal, att jag borde äta mer, att jag måste lägga på mig mer fett. Hela mitt liv har folk sagt åt mig att jag inte duger som jag är, det är så jag har uppfattat det. För även om många av personerna som har sagt dessa saker till mig har sagt att de bara bryr sig om mig, att de menar väl etc. så känns det inte så. Samma tjej som sa de där orden till mig mobbade mig till och från i femman och sexan. Idag tycker jag synd om henne för det var nog hon som hade det jobbigt hemma. Som inte hade bra självförtroende. Som tog ut det här på mig. Jag hoppas verkligen att hon har utvecklats sen dess och att hon har löst sina egna problem.
Mina föräldrar, mina vänner, folk som jag inte känner, mina släktingar, ja väldigt många personer helt enkelt, har lagt märke till min vikt och en efter en krossat det lilla självförtroendet jag har. Jag har bra matvanor och älskar speciellt glass men det verkar inte spela någon roll för jag äter tydligen ingenting. Det kan inte finnas någon annan orsak till varför jag kanske är lite smalare än andra? Gener kanske? Är det ett bekant uttryck kanske? Verkar inte så.
Att koppla vikt till hur hälsosam man är, det tycker jag är oerhört skevt och elakt. Vem är du att berätta för någon hur deras kostvanor är, att de äter för stora portioner eller för små? Jag känner underbara personer med mycket bättre matvanor än mig som också väger mer än mig. Det finns många faktorer som spelar in och vad får du ut av att uttala dig om någons utseende? Man måste alltid tänka på att du som sändare kanske inte har onda avsikter med vad du säger men att mottagaren kan bli jättesårad. Ord kan få folk att må uselt, att med självskadebeteende finna lättnad, att ta livet av sig. Det är en läskig tanke det där, att ord kan ha en sådan innebörd på en människa.
Jag har å andra sidan också fått höra motsatsen till det som den där ytligt kaxiga tjejen sa till mig, jag har fått höra att jag äter för mycket också. Det är en svår balansgång att vara i mitten, att ha en normal vikt där det inte är någon som påpekar att man redan har ätit tillräckligt eller att man måste lägga på sig lite. Till och med mina allra närmaste vänner har sagt det här till mig. Det har sagt saker som ”jag önskar att jag vore lika smal som dig, att inte behöva oroa mig för min vikt, det skulle vara så enkelt.” Enkelt ja. Tveksamt. När jag var ungefär tolv och behövde gå till skolsköterskan för att mäta och väga mig så minns jag hur nervös jag var. Varje gång jag gick dit så fick jag höra att jag vägde alldeles för lite. ”Äter du ingenting hemma?” Min längd var bra men siffran på vågen för låg.
Jag önskar att jag hade haft det självförtroendet jag har nu, då. Det hade behövts. Även om mitt självförtroende och min självkänsla är hyfsat bra idag så är det ingen sköld mot taskiga ord, sneda blickar och viskande människor. När jag var tolv år så hade jag knappt något självförtroende överhuvudtaget och det tog hårt att få höra sådana laddade saker. För mig gjorde det så ont. Jag vågade inte försvara mig och bara tog emot. Ord efter ord. Jag försökte hålla i det lilla av mitt självförtroende som var kvar men den gled ur mina händer. Att bli dömd kan påverka någon eller inte alls påverka någon annan. Det är väldigt individuellt. Alla är olika och för mig så är min vikt något som jag alltid har känt är något känsligt och skört. Pratar du däremot om något annat så kanske jag inte bryr mig.
Tänk på att alla har varit med om olika saker och vad att bli dömd är kan variera från person till person. Låt bli att berätta för någon de saker du tycker är fel med dem. Om någon av dina närstående mår dåligt och du tydligt märker att något är fel så prata med denne men döm inte. Du kommer troligtvis inte känna dig toppen efter att du märker vilken påverkan dina ord har på någon annan. Ge komplimanger. Det krävs så lite.
Dömer du någon så definierar det inte den personen, det definierar faktiskt dig.