Alla dömer


sparvagn-1

Alla dömer, stora som små, elever som lärare och djur som människor. Det ligger i vår natur att vi dömer. Djuren dömer ut sitt byte om de kan bli en fångst eller om det är för stark. Det är okej att döma men ibland går vi för långt och vår dömnig gör så att vi begränsar och stoppar oss själva från att träffa och möta andra personer.

Jag dömer dagligen medvetet eller omedvetet. Ett exempel är när jag ska stiga på spåret varje dag och nästan alla sittser är fula, det sitter en person på alla fönsterplatser och de yttersta platsen är ledig. Jag brukar alltid kollar runt snabbt för att se vilken person som ser mest ofarligast ut och så klart väljer jag den gamle dammen framför en person som har smutsiga kläder en ica påse och nästan inget hår kvar alls på huvudet.

Jag vet också att jag blir dömd dagligen pga mitt utseende. Ett exempel var när jag gick i 6an och vi skulle ha en matte tävling, och man skulle para ihop sig två och två. Alla kom genast till mig och ville vara med mig. Då tyckte jag att det var cool för jag var den “populära” och alla ville vara med mig för att jag var smart, eller det var vad eleverna trodde iallafall.

Men nu när jag tänker efter så dömde eleverna lika mycket mig som när jag dömer folket på spåren. Bara för att jag var asiaten i klassen så betydde det tydligen att jag var den smartaste och var bäst på matte. Men jag kan säga att de hade fel, jag hade till och med svårigheter med matten i 6an och har fortfarande det. Så som eleverna i klassen dömde mig, dömer jag människorna på spåret. Bara för att jag väljer att sätta mig hos den äldre dammen betyder inte det att hon är på något vis snällare eller mer ofarligare än mannen med ica påsen och håret. Men jag väljer att sitta just hos henne för hon ser ofarligas ut.

Det jag vill komma fram till är att, vi alla dömmer ingen tvekan om det. Det är heller inget fel på att gör det. Men vi får inte låta vår hellhets bedömning på en person baseras enbart på utseendet, och låta det stoppas oss från att inte träffa eller lära känna nya människor som inte än ens “smak” eller ser annorlunda ut.