”Ålderskrisan” blev ”Trevliga damen”


basssäng

Har du någon gång dömt en person eller personer? Det har jag! Till exempel skapar jag och mina vänner smeknamn på olika personer samt att jag genast dömer människor på dess utseende. Visst är det roligt de gånger dina fördomar blir omvandlade till raka motsatsen och du inser hur fel du gör när du dömer andra? Jag var med om en gång när jag dömde en kvinna efter hennes utseende och beteende, som jag sedan ändrade mina uppfattningar om.

Varje onsdag går jag och en kompis och simmar på Valhalla. I och med att vi är där varje onsdag har vi börjat känna igen andra personer som också befinner sig där samma tidpunkt. Ibland pratar vi om dessa personer och för att vi, jag och min vän lättare ska veta vem den andra talar om har vi gett vissa smeknamn, så som ”Hängbrallan”, ”Maneten” och ”Ålderskrisan”. ”Hängbrallan” är en gubbe i sjuttioårsåldern som har alldeles för stora badbyxor så de hänger pösigt. ”Maneten” är en söt asiatisk kvinnan i fyrtioårsåldern som vi tror håller på att lära sig att simma, rehabiliterar eller tränar genom att använda sig av en flytväst och sparkar med både armar och ben. Hennes ben och armar slår alltså hej vilt i bassängen, därav smeknamnet ”Maneten”. ”Ålderskrisan” är en kvinna som har lite grått hår, är i femtioårsåldern, ser bitter ut och simmar inte speciellt snabbt.

Varje gång i bassängen försöker jag att simma förbi ”Ålderskrisan” eftersom jag simmar snabbare och vill inte tappa min fart genom att ligga bakom henne. Jag simmar bredvid henne för att sedan kunna simma förbi och därefter lägga mig framför henne. ”Ålderskrisan” tycker troligtvis inte om att jag, en artonåring, simmar förbi henne. Hon ökar sitt tempo så att vi ligger jämt med varandra och jag har inte möjligheten att simma förbi henne, om jag inte ökar takten själv. Istället ligger jag kvar i samma tempo och låter henne bli trött. Hon tappar farten och därefter simmar jag förbi henne. Elak är jag, men vad gör man inte för träningen och för att komma förbi? Som ni märker har jag dömt denna kvinnan eftersom jag tycker att hon är långsam och jag kallar henne för ”Ålderskrisan”. Därför blev jag väldigt förvånad en onsdag. Jag simmade förbi henne, men sedan blev det så tjockt framför mig med människor så jag kom inte vidare, utan fick simma långsamt efter andra. Då dök hon upp och låg bakom mig. Hon tog mig på fötterna hela tiden för att hon simmade alldeles för nära mig, vilket gjorde mig lite irriterad. Vi kom fram till bassängkanten och hon log och sa ”Ursäkta mig för att jag ligger på dig, det är så mycket personer här idag”. Det ändrade helt min uppfattning om henne eftersom jag insåg att denna kvinnan faktiskt inte var så bitter och otrevlig som jag hade upplevt henne som innan. Idag är hon inte längre ”Ålderskrisan”, utan ”Trevliga damen”.